Author profile picture

De Europese Unie heeft € 3,5 miljoen extra over om hetTU/e- gebouw Atlas tot het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld te maken. Atlas wordt een gebouw met voorbeeldfunctie voor duurzaam renoveren van grote oude utiliteitsgebouwen, met als doel 80% CO2 reductie ondanks een hogere gebruikersintensiteit. Partners in dit project zijn Dienst Huisvesting, IE&IS, Bouwkunde, TU/e Innovation Lab BV, Stichting Slimbouwen en Uitgekiend BV; zij zullen zoveel mogelijk duurzame innovaties aanbrengen tijdens de renovatie. Het gaat in dit project specifiek over een innovatieve klimaatgevel, intelligent licht en het Smart District Heating System.

Lees ook: Waar innovatie begint…

Maar het gaat niet om het gebouw alleen. Tijdens en na afloop van de renovatie zullen de partners de opgedane kennis vangen in opleidingsprogramma’s en via evenementen, cursussen, rondleidingen en trainingen overdragen naar de bouwsector. Dit met het doel om een versnelling te realiseren in de implementatie van duurzame innovaties in de bouw. Dankzij de financiering is het voor de TU/e mogelijk om onbewezen duurzame technologieën toe te passen (en dus een hoger risico te nemen).

Daarnaast zal het gebouw tijdens de verbouwing een Living Lab functie krijgen waarin studenten, onderzoekers en het bedrijfsleven samenwerken aan demonstratieprojecten rondom onder andere de thema’s energieopwekking via innovatieve PV-cellen, energieopslag, intelligent lighting en internet of things technologieën. Ook wordt inzicht verworven in hoe context specifieke innovaties naar een bredere markt kunnen worden gebracht.

Atlas is het afgelopen jaar al in de prijzen gevallen. In Londen werd de BREEAM-award voor meest duurzame onderwijsgebouw in de wacht gesleept, en Atlas won een SustainaBul voor het ‘meest iconische duurzame HO-project’ 2017.

De looptijd van het project is tot eind februari 2021.