Author profile picture

Een bril waarvan de lens automatisch donkerder wordt wanneer er zonlicht op schijnt, of die alarm slaat wanneer diens drager in slaap dreigt te vallen achter het stuur. De 3d Printing Electronics Conference op de High Tech Campus in Eindhoven dinsdag scheen een bijzonder licht op de mogelijkheden van het 3d-printen.

De 3d-geprinte lenzen zijn slechts een voorbeeld uit een scala innovaties die op handen zijn dankzij de ontwikkeling van 3d-prints. Tegelijkertijd is het een zeldzame. De 3d-geprinte brillen –gemaakt op de High Tech Campus Eindhoven– zijn namelijk een duidelijk voorbeeld van een innovatie die al richting de markt gaat. Waarvan het eindresultaat op de korte termijn op Nederlandse neuzen te zien kan zijn.

Andere innovaties lijken op het eerste gezicht nog abstract. Want het 3d-printen is nog relatief nieuw. De markt ervoor is nog een niche. Precies de reden waarom de 3d Printing Electronics Conference plaatsvond, ook al is de conferentie inmiddels al aan zijn vierde editie toe.

Duw in de rug
Pieter Hermans, vanuit Jakajima BV verantwoordelijk voor de organisatie van de conferentie, onderstreept het doel van de conferentie. “We willen partijen koppelen in gebieden waar het soms moeilijk is een goede match te vinden.” Het 3d-printen, een hoog technische aangelegenheid is zo’n gebied. “We bieden een podium om de ontwikkeling van een nichemarkt een extra duw te geven.”

Die duw is nodig, zoals dat bij elke nieuw te ontwikkelen techniek het geval is. “Het printen is stapje voor stapje aan het groeien tot een volwassen industrie”, zegt Hermans. “De integratie van 3d-printen in het productieproces zit er aan te komen, al kan dat nog wel even gaan duren.”

Hoelang dat gaat duren, kan niemand zeggen. Dat blijkt ook in de gesprekken die tussen de lezingen en presentaties gehouden worden in de hal van het Conference Center op de campus. Dat komt omdat de laatste stappen van de ontwikkeling van een nieuwe techniek minstens zo zwaar zijn als de initiële onderzoeken die uiteindelijk tot de implementatie van de techniek moeten leiden.

 

Naar de markt
Het lijkt inherent aan het innoveren, zegt ook Marcel Grooten, Managing Director van DoMicro BV is betrokken bij Printed Electronics NL, van wie enkele leden demo’s lieten zien tijdens het evenement dinsdag. Hij legt uit: “Je kunt wel een brood bakken, maar waar ben je zonder bakkerij?”, zegt hij. “Er is een hele infrastructuur nodig om het productieproces van 3d-printers en alle mogelijke toepassingen op gang te krijgen.”

Eindhoven lijkt een plaats te zijn waar die infrastructuur aanwezig is. Dat is ook de reden waarom Thomas Ulleberg helemaal vanuit Trondheim, Noorwegen, naar Eindhoven is gekomen om te komen luisteren naar wat er speelt op het gebied van het nieuwe printen. “We zien een hele hoop boeiende ontwikkelingen die allemaal potentie hebben. Maar de grootste uitdaging ligt erin om snel naar een markt te gaan. Dat is de competitie.”

Het nut van de innovatie
Het 3d-printen lijkt er klaar voor. Want het nut van de innovatie die het printen met zich meebrengt is duidelijk. Een voorbeeld: Guido Groet, Chief Marketing Officer van Luxexcel in Eindhoven –de lenzenmaker- houdt een 3d-geprinte lens ter grootte van een volwassen mannenhand omhoog. In een wereld waarin het 3d-printen niet bestaat worden de lenzen in Azië gemaakt, waarna ze de hele wereld overgaan.

“Vervolgens wordt tachtig procent van de lens weggegooid omdat die niet bruikbaar is voor de ogen van een bepaalde klant.” 3d-printen lost hierin twee problemen op: Het is niet langer nodig vervuilend transport te gebruiken om de lenzen te verplaatsen en door het 3d-precisiewerk in te zetten kan elke lens op maat gemaakt worden, waardoor er vrijwel geen materiaal meer verspild wordt.

Het is een bijkomstigheid van de komst van de techniek, maar wel één die het hart van het innoveren raakt. De Groet in zijn presentatie: “We willen doen wat nu nog niet kan, en we zijn er naar onderweg.”