Author profile picture

Henk Krol, die wederom lijsttrekker is van zijn partij 50PLUS, hoopt na 15 maart meer collega’s uit de Brainportregio in de Tweede Kamer terug te zien. Ook van andere partijen. Dat zou immers kunnen helpen om de landelijke overheid wat toeschietelijker te krijgen voor faciliteiten die Brainport kunnen versterken. “De Nederlandse economie heeft veel te danken aan deze regio. Dat wordt in Den Haag onvoldoende erkend omdat de politieke vertegenwoordiging vanuit Brainport procentueel achterblijft.”


In de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart laat E52 zeven Kamerkandidaten aan het woord over innovatie en de rol van Brainport Eindhoven daarbij. In deze serie spreken we met Paul Smeulders (GroenLinks), Agnes Mulder (CDA), Bart van Kent (SP), Jessica van Eijs (D66), Martijn de Kort (PvdA), Bas van ‘t Wout (VVD) en Henk Krol (50PLUS). De PVV reageerde niet op ons verzoek tot een gesprek. Lees hier de hele serie.


Dat Rotterdam met zijn enorme haven en onze hoofdstad Amsterdam met luchthaven Schiphol mainport zijn, ligt volgens Krol voor de hand. “Maar dat ook Eindhoven, oorspronkelijk een samenraapsel van enkele dorpen, is uitgegroeid tot een officieel erkende mainport is een prestatie waar we als bewoners van deze regio allemaal uiterst trots op mogen zijn. Ik ben oud-burgemeester Rein Welschen nog altijd zeer dankbaar dat hij destijds na het vertrek van het hoofdkantoor van Philips niet bij de pakken neer ging zitten, maar de stad opstuwde naar ongekende hoogte. Hij verdient daar postuum veel meer waardering voor.”

Om voldoende buitenlandse talenten aan te trekken én binnen te houden zou de omgeving aantrekkelijker moeten worden. Ligt er een taak voor de Rijksoverheid om daaraan tegemoet te komen? Krol: “Natuurlijk moeten we er alles aan doen om het opleidingsniveau op een zo hoog peil te krijgen dat Brainport Eindhoven vooral kan putten uit een voldoende reservoir van Nederlandse krachten. Toch zal het nodig zijn ook medewerkers van buiten ons land aan te trekken die passen bij deze hightech- en innovatie-sector. Voor hen moet er voldoende levensvreugde zijn in Eindhoven. Dat vertaalt zich in cultuur, sportvoorzieningen en uitstekende bereikbaarheid van de stad.”

Zo ver is het nog niet, vindt Krol. “Ik verbaas me erover dat buitenlanders op het Eindhovense station zelfs moeten zoeken welke trein ze kunnen nemen naar Amsterdam. Zou niemand bij de NS nu eens door de ogen van niet-Nederlanders op het perron de trein naar Amsterdam willen zoeken? Ik sta er bijna dagelijks aan het begin van mijn reis naar Den Haag. Steeds weer moet ik dan aan zoekende buitenlanders uitleggen dat de borden op het perron naar Amsterdam niet staan aangeduid als ‘Amsterdam’ maar als ‘Schagen’. Hoe ongebruiksvriendelijk kun je zijn? Over enkele weken start eindelijk de snellere treinverbinding naar Den Haag, maar we wachten al veel te lang op een HSL-verbinding met Duitsland en het is van de zotte dat er nog steeds geen HSL-verbinding is met Antwerpen, Brussel en Parijs.”

Henk Krol

In het verkiezingsprogramma van 50PLUS is veel aandacht voor zorg, veiligheid, mobiliteit, innovatie, duurzaamheid en energie. “Dat gaat gepaard met grote belangstelling voor design en hightech. Dat laatste heeft ook mijn persoonlijke belangstelling. Gekscherend zeggen mijn vrienden wel eens: Henk vindt iets pas leuk als er een stekker aan zit. Dat begrijpen ze niet helemaal. Tegenwoordig kan het juist heel vaak zonder stekker, maar nieuwe technologische ontwikkelingen hebben inderdaad altijd mijn bijzondere interesse. Waar dat kan, moet Nederland stimuleringsmaatregelen nemen om onze voorsprong op dat gebied minimaal te behouden, maar liefst nog uit te breiden. Dat is een taak voor ieder van ons individueel, maar ook van de Rijksoverheid, de provincie en de regio.”

Als ouderenpartij is de focus vanzelfsprekend op de primaire doelgroep gericht, maar Krol benadrukt dat 50PLUS breder kijkt. “Ik ben onder de indruk van de vele ontwikkelingen waarin Brainport voorop loopt als het gaat om de ouderenzorg, maar natuurlijk ook om alle producten en diensten waarmee Brainport de wereld steeds weer versteld doet staan. Fijn voor de ouderen van nu, nog beter voor toekomstige generaties die er optimaal van zullen kunnen profiteren en die er tot dat moment in de ontwikkeling zelf een belangrijke steen aan kunnen bijdragen.”

Het is volgens Krol een misvatting dat jong en oud tegengestelde belangen zouden hebben. “Ouderen hebben per definitie het beste voor met hun kinderen en kleinkinderen. Ouderen weten hoe het was om jong te zijn. Voor belangen van jongeren komt 50PLUS vol overtuiging op.”

Foto’s (c) 50PLUS