Author profile picture

In Eindhoven wonen, studeren en werken mensen afkomstig uit veel verschillende landen. E52 bespreekt elke week met een international wat hen hier heeft gebracht en hoe het leven in Eindhoven is. Lees hier alle verhalen.

Naam: Stefan Pfundtner
Land van herkomst: Oostenrijk
Werk: Scientist bij Philips Research

Net buiten het centrum van Eindhoven staat een knusse nieuwbouwwijk. Deze keer gaan we niet naar een kantoor, maar thuis op bezoek. Stefan heeft namelijk zijn vaste dag dat hij thuis is bij de kinderen. Hij heeft ons al gespot en staat ain de deuropening als we parkeren in de rustige straat. Het is bijna niet te geloven dat even verderop de drukke binnenstad is. Bij binnenkomst in het lichte moderne huis valt direct de bijzondere tafel op: “Die is gemaakt door designer en onze vriend Ben Hohmann. Ik werk er graag aan.” Stefan woont twaalf jaar in Nederland en spreekt goed Nederlands: “Dat gaat me goed af, het lijkt ook mijn eigen taal. Dat scheelt.” De radio staat aan in de keuken en tussen de muziek door klinken toch flarden in het Duits.

stephan7
Stefan: “Het verhaal van het ontstaan van Broodt vind ik geweldig. De eigenaar was ooit designer en werd bakker. Hij volgde zijn hart. En hij maakt ook nog eens fantastisch brood. Andere plekken waar ik graag kom zijn de Genneper Hoeve en Calypso.” / Fotografie: Diewke van den Heuvel

Stefan spreekt Duits met zijn kinderen. Ik vraag hem naar hun tweetalige opvoeding: “Nou, mijn vrouw is Spaanse en op het kinderdagverblijf spreken ze Nederlands, dus ze worden drietalig opgevoed. Mijn vrouw en ik hebben elkaar leren kennen tijdens mijn afstudeerstage bij Philips en haar afstudeerproject aan de TU/e. Zij was de hoofdreden om hier in Eindhoven te willen blijven wonen. Na mijn stage kon ik hier blijven werken. In die tijd hebben we een hele vriendenkring opgebouwd en met hen hebben we nu nog steeds een goede band. Een van onze beste vrienden woont trouwens een paar deuren verder. En sinds we dit huis kochten, hebben we hier in de buurt ook veel fijne contacten opgedaan. Eigenlijk voel ik mij nu pas echt thuis na al die jaren. Eerder hadden we altijd nog het idee dat wonen in Eindhoven niet permanent zou zijn, maar nu met het huis, ons werk en vrienden hebben we hier een fijn leven.”

Stefan was in 2013 één van de initiatiefnemers van de moestuin op de High Tech Campus. “We hebben inmiddels geleerd wat wel en niet werkt met zo’n gezamenlijke tuin. Het is nu meer een snoeptuin met fruit. Ik houd mij graag bezig met duurzaamheid én ik vind het leuk om mensen met elkaar in contact te brengen. Daar kunnen weer mooie dingen uit voortkomen. Daarom hebben we ook hier in onze buurt een gezamenlijke moestuin aangelegd. Het is belangrijk dat mensen zich prettig voelen in hun omgeving. Samen tuinieren en de duurzame aard van de tuin kunnen daar aan bijdragen. Daarnaast is er veel interactie hier met goede initiatieven van buurtgenoten. Facebook en Buurthuis de Blokhut spelen daarin een centrale rol. Ik zou ook heel graag een pizzaoven in de buurt willen waar iedereen dan gebruik van kan maken. Ik ben nog aan het bedenken hoe we dat kunnen realiseren.”

Niet alleen in zijn buurt verbindt Stefan graag mensen met elkaar, maar ook daar buiten: “Dat doe ik niet zozeer voor mezelf, maar omdat ik denk dat ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Zo heb ik hier in Eindhoven de Zweedse chef Erling Rugsten en ontwerper Ben Hohmann met elkaar in contact gebracht. Samen hebben zij een geweldig concept bedacht en uitgevoerd: een diner aan tafels met verkleurend licht en transparante borden, waarbij de kleur per dinergang veranderde. Hoe gaaf is dat?”