Author profile picture

Vandaag – 24 februari – vindt de aftrap plaats voor de nieuwe editie van de Slimmer Leven Challenge. Het is het derde jaar dat deze studentenwedstrijd wordt georganiseerd. 17 teams met studenten van Summa College, Fontys Hogescholen én TU/e gaan één dag lang aan de slag om de beste zorginnovatie van 2016 te bedenken. Deze teams herbergen de combinatie van praktijkervaring met de nieuwste kennis, bij elkaar goed voor een snelkookpan voor nieuwe ideeën. Aan het eind van de dag worden de ideeën gepresenteerd. De beste vijf zorginnovaties gaan door naar de volgende ronde.

Studententeams gaan ook dit jaar aan de slag met slimme oplossingen voor een hogere levenskwaliteit van ouderen die actief, gezond en maatschappelijk betrokken willen blijven. Het unieke aan de competitie is de samenwerking tussen verschillende soorten studenten: TU/e-studenten zijn creatieve breinen, Summa-studenten weten wat leeft op de werkvloer en toepassingsgerichte Fontys-studenten brengen die werelden bij elkaar. De winnaar van vorig jaar bedacht ‘Fietsen verleer je niet’, een zorginnovatie die ouderen activeert.

De vijf winnende teams krijgen tot april begeleiding van experts, bedrijven en zorginstellingen om hun plan zo goed mogelijk uit te werken. Later presenteren zij hun zorginnovatie aan een groep enthousiaste bedrijven. Vervolgens wordt elk team gekoppeld aan een bedrijf, om de implementatiesnelheid van de zorginnovatie zo hoog mogelijk te maken. Na deze samenwerking wordt op 24 mei (tijdens de Dutch Technology Week) de winnaar van de Slimmer Leven Challenge 2016 gekozen.

Gadget van de dag is een ‘ouderdomssimulatiepak’. De drager van zo’n pak ondervindt een reeks van gebreken waaronder stramme gewrichten, verlies van grip, verlies van hoge tonen in het gehoor en verminderde coördinatie vaardigheden. Kortom: het pak geeft de drager het gevoel dat hij 75 jaar oud is.

Medido en Nery

Nieuw aan de challenge dit jaar is dat studenten er ook voor kunnen kiezen om een bestaande casus uit te werken, door er bijvoorbeeld een businessplan voor te schrijven. Dat kan voor de casussen ‘Medido’ en ‘Nery’.

Wanneer klanten wel eens hun medicijnen vergeten, of bijvoorbeeld niet op de zorgverlener willen of kunnen wachten, is de Medido, een slimme elektronische medicijndispenser, een goed alternatief. De apotheker vult het apparaat met medicijnen. Wanneer het tijd is voor de medicatie gaat de Medido piepen en knippert een lampje. De cliënt drukt dan op de knop en de medicatie komt uit het apparaat. Als de cliënt niet op het knopje drukt, dan neemt de zorgcentrale telefonisch contact op met de cliënt. Indien nodig komt iemand persoonlijk langs om te kijken wat er aan de hand is.

Begin 2017 krijgt Nery, een man met een zware lichamelijke handicap van ongeveer 56 jaar oud, een aangepaste woning, waar hij zelfstandig gaat wonen. Nery verplaatst zich in een elektrische rolstoel en brengt 18 uur van de dag in bed door. Om zo comfortabel en zelfstandig mogelijk te kunnen wonen, wil Nery graag technologische oplossingen zoeken voor problemen die hij dagelijks tegenkomt, en welke hij in zijn nieuw te bouwen huis kan toepassen. De uitdaging: bestaande technologische oplossingen vinden die toegepast kunnen worden in het nieuwe huis van Nery, zodat hij comfortabel en zo zelfstandig mogelijk in zijn ‘smart’ huis kan wonen.

Foto: de prijsuitreiking van de Challenge van vorig jaar