Aireas zoekt naar oorzaken achter plotselinge toename luchtv


Door Bart Brouwers
  • 18 januari 2017

Ligt het aan de uitstoot doordat de centrale verwarming overal ineens op volle kracht moet gaan werken? Ligt het aan kleine ijsdeeltjes die in de mist zijn ontstaan? De oorzaak is nog een raadsel, maar feit is dat sinds dinsdagavond de luchtvervuiling in en rond Eindhoven ineens verviervoudigd is. Aireas, de instantie die de meetapparatuur in Eindhoven beheert, roept de bevolking op om mee te denken over mogelijke oorzaken. “Ruiken, kijken, erover praten geeft allemaal inzichten waar we samen wat aan hebben. Uiteindelijk willen we een gezonde leefomgeving door zelfbewust om te gaan met ons eigen gedrag in de regio. Meedoen en denken is een eerste stap.”

Dinsdagavond sloegen de wijzers ineens over de hele linie door en stegen de metingen van 10 tot boven de 40 microgram vervuiling per m3.

“Het lijkt allemaal overeen te komen met de fikse temperatuur daling van ongeveer 5 graden boven nul naar -4 en lager sinds gisteren”, schrijft Jean-Paul Close van Aireas op zijn blog. “Zou het dan toch aan de verwarming liggen? En de bijdragen van de biomassa centrales die ineens allerlei vervuilingspatronen laten zien ook al zouden ze ons “gezond van groene energie” moeten voorzien? Of is er nog iets anders gaande?” Volgens Close blijft de plotselinge vervuiling niet beperkt tot Eindhoven. “Heel Zuid-Nederland heeft ermee te kampen.”

Whatsapp bericht elke dag advertentie

Er is één reactie op dit artikel↓

Bart Brouwers

Mede-oprichter en mede-eigenaar van Media52 BV, uitgever van e52.nl - @brewbart op Twitter.

> Bekijk alle artikelen van Bart

1 reactie

George2607
18 januari 2017

Vandaag werd ik attent op een sterk verhoogde PM2.5 waarde, toen ik mijn samplewaarde zag voor de lucht binnenshuis. Ik heb toen om 12:00h buiten gemeten en ik kwam op een waarde van 27ug/m3, de areas meting in mijn buurt gaf 35ug/m3 aan en RIVM Veldhoven gaf ruim 57ug/m3 aan! Binnenshuis houd ik een max waarde aan van <5ug/m3 door de lucht te filteren. Vorig jaar Maart waren de waarden nog hoger vermoedelijk door de biomassacentrale van de gemeente op Strijp S.