©IO
Author profile picture

We berichtten er eerder al over: Merkel bezoekt morgen Eindhoven voor regeringsoverleg tussen Nederland en Duitsland. Voorafgaand aan het overleg krijgt de bondskanselier achter gesloten deuren een rondleiding bij ASML. Wat ze daar precies te zien en te horen krijgt blijft een raadsel. “Wat ik wel kan zeggen is dat we zeer vereerd zijn met het bezoek van mevrouw Merkel”, aldus Sander Hofman,  communicatie bij ASML.

Geheel toevallig is het bezoek natuurlijk niet. In 2014 maakte Merkel al kennis met de chipfabrikant op de Hannover Messe en werden de eerste afspraken voor haar bezoek morgen gemaakt.

Merkel met zorgrobot Amigo tijdens de Hannover Messe in 2014 (foto van Tech United)
Merkel met zorgrobot Amigo tijdens de Hannover Messe in 2014 (foto van Tech United)

 

“Duitsland is al vanaf dat ASML begon een belangrijke handelspartner geweest”, laat Hofman weten.

Hij doelt hiermee op de samenwerking met Zeiss, een lenzenfabrikant in Oberkochen, in Zuid-Duitsland. ASML en de Duitse lenzenfabrikant werken al vanaf 1983 samen, toen ASML nog Philips was. Zo’n tien jaar lang levert Zeiss de lenzen voor de chipmachines van ASML, als beide partijen besluiten hun samenwerking in 1993 te intensiveren. “Two companies, one business” zo typeren de twee bedrijven de samenwerking.

dr_h_gerlinger
Hermann Gerlinger
download
Martin van den Brink

 

Concurrentie voorblijven
Topman Hermann Gerlinger van Zeiss meldt in 2009 in het Eindhovens Dagblad erg tevreden te zijn met het partnerschap: “Door onze exclusieve samenwerking zijn we heel erg open naar elkaar. Dat is essentieel, wij moeten tot in het kleinste detail weten wat we moeten leveren en welke eisen daar vanuit ASML aan worden gesteld. En andersom moeten we ASML laten weten wat wel en niet mogelijk is met onze lenzen, zodat ze er optimaal gebruik van kunnen maken.” Aan deze goede relatie is zeven jaar later niets veranderd, beide bedrijven zijn zeer te spreken over elkaar, benadrukt Hofman.

De Veldhovense chipfabrikant meent door de samenwerking met Zeiss de concurrentie een stap voor te blijven. “Waar andere fabrikanten het moeten doen met toeleveranciers die misschien minder goed op elkaar zijn afgestemd, hebben wij onze systemen aan elkaar aangepast. Hierdoor werken we efficiënter en blijft er meer tijd over voor innovatie. We houden elkaar continu op de hoogte van wat er speelt. We weten precies wat we aan elkaar hebben”, aldus CTO bij ASML Martin van den Brink in het ED.

Kennis en expertise delen
Maar niet alleen Zeiss is belangrijk in Duitsland. “We hebben een keten van leveranciers en relaties. Het beperkt zich niet alleen tot Zeiss.” vertelt Hofman. Vorig jaar investeerde Trumpf nog een bedrag van 70 miljoen euro in een EUV-laserfabriek. Het bedrijf deed de investering omdat het verwacht de lasers aan ASML te kunnen verkopen. “Ook met Trumpf hebben we goed contact. Maar dat geldt voor meerdere bedrijven. 30% van onze leveranciers zit in Duitsland. Leveranciers staan voor betrouwbaarheid en ze leveren kwalitatief goede producten. Verder zijn ze altijd innovatief bezig, dat past goed bij ASML.”

Naast bedrijven onderhoudt ASML ook intensief contact met kennisinstellingen. Hofman: “Het gaat om onderzoeksinstellingen, verschillende laboratoria, maar ook universiteiten en scholen. Het is een hele mooie uitwisseling van kennis en expertise. We kunnen op ieder gebied kennis bundelen voor onderzoek, om te blijven innoveren is dat belangrijk.”

Of het bezoek van Merkel de contacten met Duitsland hechter maakt? “Binnen ASML werken bijna 90 verschillende nationaliteiten, Duitsers staan in de top 10. Ze zijn zeker niet ondervertegenwoordigd. De oosterburen zijn belangrijk voor ons, we doen goede zaken. Ik verwacht ook niet dat dat in de toekomst anders zal zijn. Dat Merkel een bezoek brengt aan Veldhoven, onderstreept deze band.”