Author profile picture

Ze hebben hetzelfde doel, de bieb en Bksy: in de kern gaat het om het organiseren van ontmoetingen rond boeken. De een vanuit een klassieke context, maar op zoek naar nieuwe, digitale wegen. De ander als digitale startup die groot belang hecht aan de fysieke ontmoeting.

Eerst eens even die nieuwkomer. Wat is dat eigenlijk, dat Bksy (spreek uit “boeksie”)? Oprichter Robbin Reijnen (in Eindhoven vooral bekend van zijn Wonderlab): “Er staan heel veel boeken in de Nederlandse huiskamers stof te happen, terwijl veel mensen die boeken zouden willen lezen. Met Bksy proberen we dat mogelijk te maken.” Inderdaad, zo simpel is het: je scant met de Bksy-app op je telefoon de cover van je boeken in, waarna die boeken in een lijst komen en uitgeleend kunnen worden. Om een boek te lenen moet je eerst vrienden worden met de eigenaar van de boekenkast, waarna je je boek kunt gaan uitzoeken. Vervolgens gaat het boek van eigenaar naar lener.

Toch opvallend, de samenwerking met de bibliotheek. Vissen Bksy en bibliotheek niet in dezelfde vijver? Reijnen: “Eerlijk gezegd wisten wij ook niet hoe de bibliotheek op Bksy zou reageren. Directeur Albert Kivits en ik kwamen al snel met elkaar in contact en kwamen erachter dat we op een lijn zaten. Bksy is er om ontmoeting rondom boeken en delen makkelijker te maken. Deze ontmoeting is fysiek op een plek, daar gebeurt het. De bibliotheek is een leuke en logische plek hiervoor, zeker nu de bibliotheek ook steeds meer deze verbindende functie tussen mensen wil vervullen.”

Kivits kan het alleen maar beamen. “Bksy en de bibliotheek Eindhoven willen beiden het lezen bevorderen. Zowel Bksy als de bibliotheek heeft hier dus voordeel bij. Het delen van boeken – als één van de middelen die wij als bibliotheek inzetten – gebeurt via boekspots en minibiebs. Apps en andere platforms faciliteren dat op een moderne wijze.”

Schermafbeelding 2016-03-22 om 22.25.58

“Eindhoven is een stad van collectieve wil”

Tijdens de boekenweek konden bibliotheekbezoekers bksy testen. Voor Kivits een logische stap. “De Bibliotheek heeft een heldere missie: bijdragen aan de basisvaardigheden lezen en mediawijsheid. Het bevorderen van het leesplezier is hierbij erg belangrijk. Dus alles wat daarbij helpt is welkom.”

Kivits gelooft, net als Reijnen, in experimenteren. En waar kan dat nou beter dan in Eindhoven? “We hebben hier een specifieke cultuur: experimenteren, doen, technologie en design verbinden met maatschappelijke vraagstukken.” Reijnen: “Eindhoven is voor mij een stad geworden van collectieve wil. Hier willen veel mensen samenwerken, verbonden zijn en initiatieven ontwikkelen die de stad als kraamkamer invulling geven. Geen toeval denk ik, dit ervaar ik ook dagelijks in mijn bedrijf Wonderlab op Strijp-S. We willen mensen die in de bibliotheek komen feeling laten krijgen met nieuwe manieren van boeken lenen en delen. Hierin willen we ze faciliteren in de bieb040.”

“De minibiebs kunnen wat ons betreft zo in de app”

De bibliotheek en Samen Voor Eindhoven zijn onlangs een initiatief gestart om honderd “minibiebs” in de stad te plaatsen: kleine boekenkastjes in de publieke ruimte waar mensen boeken in kunnen zetten en uit kunnen halen. Reijnen ziet er een kans in. “Bksy zou een facilitator kunnen zijn om dit makkelijker en slimmer te maken. De minibiebs kunnen wat ons betreft zo in de app. Zo kunnen mensen via de app al een beetje door de lijst neuzen van boeken die erin staan. Ook hier gaat het weer om de kruisbestuiving tussen offline/online.”

Bksy heeft momenteel tussen de twee- en drieduizend gebruikers die gemiddeld zo’n tien boeken in de app aanbieden. Met deze groep wordt de app de komende paar maanden doorontwikkeld naar een versie 2.0. Pas daarna wil reijnen pas met de marketing beginnen. De eerste ervaringen hebben hem al veel geleerd over de gebruiker. “Toen we begonnen hadden we een vermoeden dat dit een enthousiaste vrouw is tussen 45 en 60 die van boeken houdt, tijd heeft en een smartphone heeft. Dit klopt ook zeker, maar er blijken nog een paar typische gebruikers te zijn. We hebben de trotse mannelijke boekenbezitter. Deze zijn wat jonger en hebben vooral veel boeken. Dit laten ze dan ook graag zien in de app. Daarnaast hebben we de zogenaamde sociale lezers, gebruikers die misschien zelf niet de grootste boekenfan zijn, maar die graag willen weten wat anderen in de kast hebben staan. De mensen die al in boekenclubs zitten vinden Bksy ook handig. Tot slot, de mensen die ervan balen aan wie ze dat ene boek ook alweer uit hebben geleend… de app vergeet dit niet natuurlijk.”

Reijnen gaat ervan uit dat veel Bksy-gebruikers zelf het boek gaan ophalen bij de eigenaar. Maar als dat minder het geval zal blijken te zijn? “Ja, dan moeten we gaan verzenden. Dit gaan wij in de nabije toekomst testen. Er zijn hele leuke en nieuwe initiatieven die we kunnen inzetten om het boek van de ene gebruiker naar de andere te krijgen.” De ene startup helpt de andere.