Author profile picture

Met een klap op de gong van de AEX werd dinsdag stilgestaan bij de publicatie van de tiende Brainport Monitor. Het jaarlijkse rapport staat andermaal bomvol data en vergelijkingsmateriaal. Eerder brachten we al de hoofdlijnen uit dat rapport, nu lichten we er wat opvallende cijfers uit.

(tekst gaat door onder de video)

 


Brainport Monitor presentatie bij Euronext in Amsterdam

Euronext

Het gaat goed met Brainport Eindhoven, dat blijkt wel uit de tiende Brainport Monitor die op 10 oktober werd uitgebracht. In de afgelopen tien jaar scoorde de regio een jaarlijks gemiddelde economische groei van 2,5 procent, tegenover het landelijk gemiddelde van 1,1 procent. Daarmee speelt Brainport Eindhoven een belangrijke rol in zowel de maakindustrie als de economie in Nederland.

In 2016 groeit de economie met 2,8 procent tegenover 2,2 procent nationaal. Tijdens de recessie in 2012 was er zowel regionaal als nationaal sprake van een daling, maar sindsdien is de regionale economie ieder jaar harder gegroeid. Na regio Amsterdam is Brainport Eindhoven de snelst groeiende regio op economisch gebied. Beiden regio’s hebben een gemiddelde groei van 2,5 procent.

De arbeidsproductiviteit in de industrie is in de regio in tien jaar ruim tweeënhalf keer zo hard gegroeid als nationaal. Er zijn in de regio ruim zesduizend banen bijgekomen en de werkloosheid is gedaald met vierduizend. Het aantal vacatures stijgt ook de afgelopen jaren. De economie trekt aan en de vraag van bedrijven naar goede arbeidskrachten neemt toe. Van de ruim veertigduizend vacatures waren bijna zevenduizend ontstane vacatures voor technische beroepen, dat is ruim één op de zes.

De cijfers op het gebied van innovatie stijgen ver boven het gemiddelde van de rest van het land. Van alle private uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (research & development) komt ruim een vijfde uit Brainport Eindhoven, het gaat hierbij om 1,7 miljard euro. Het bedrijfsleven in de regio investeert hiermee veruit het meest in onderzoek en ontwikkeling. De verzuchting van Joep Brouwers, tijdelijk Brainport-directeur, gisteren: “Let wel: dat is allemaal privaat geld. Het wordt hoog tijd dat de overheid daar een voorbeeld aan neemt.”

Het ziet er dus goed uit voor de steeds meer technologiescholieren in regio Eindhoven. De laatste drie jaar stijgt de keuze voor technologie door scholieren op het voortgezet onderwijs. Met name op have en vwo kiezen relatief veel scholieren voor een technologisch profiel; havo 46,6 procent, vwo 63,4 procent. Ook steeds meisjes kiezen voor dit profiel. Op het vwo zelfs meer dan de helft met 61 procent. Op het vmbo is het na jaren van daling constant, één vijfde van de ruim zevenduizend technologiescholieren op het voortgezet onderwijs zit op het vmbo. Binnen elk niveau van het voortgezet onderwijs ligt het gemiddeld aantal scholieren met een technologisch profiel boven het landelijke.

Ook bij de studenten liggen de aantallen ver boven het landelijk gemiddelde. Ten opzichte van 2005 is het aantal technologiestudenten op nationaal niveau in 2015 met 24,4 procent toegenomen tegenover 43 procent regionaal.