Author profile picture

De regionale economie groeit bovengemiddeld en dat heeft ook positieve gevolgen voor de werkgelegenheid. Dat blijkt uit cijfers van ING waarover E52 gisteren publiceerde. Een kanttekening maakt ING wel vanwege de Brexit, het Britse besluit om de EU te verlaten. “Naar verwachting raakt de Brexit de werkgelegenheid bij bedrijven die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk.”

Van de Brabantse export (exclusief wederuitvoer) ging in 2015 ruim 7% naar het Verenigd Koninkrijk. Dit betreft vooral machines, transport- en voedingsmiddelen. “DAF zette in 2015 ruim 1 miljard om in het VK en ook voor Bavaria is het een belangrijke afzetmarkt. De goederenstroom maakt het VK ook voor Brabantse transporteurs en logistiek dienstverleners een belangrijke bestemming. Voor deze en andere bedrijven is de daling van het pond ongunstig. Dat maakt hun producten en diensten relatief duurder tenzij ze in staat zijn om verkoopprijzen te verlagen.” Verlaging van de prijs betekent echter ook lagere marges.

Ook in bijvoorbeeld het toerisme kan de Brexit impact hebben op de werkgelegenheid, schrijft ING. Die impact is echter veel kleiner dan in de Randstad. In Noord-Brabant zijn Britten naar verhouding een kleine doelgroep, een op de tien buitenlandse hotelgasten in de provincie is Brits tegenover bijna twee op de tien in de Randstad.

Vacatures

Screen Shot 2016-09-29 at 10.28.22

Intussen gaat het goed met de groei van het aantal nieuwe vacatures. In Zuidoost-Brabant ligt het gemiddeld aantal nieuwe vacatures per maand in 2016 circa 25% boven het niveau van vorig jaar. Als gevolg van de flexibiliserende arbeidsmarkt gaat het in veel gevallen om vacatures voor flexibele/uitzendbanen, bijvoorbeeld om in de extra vraag vanuit de bouw te kunnen voorzien. Ook bij de overheid wordt een groter deel van het ambtenarenapparaat flexibel ingevuld. Hiervan profiteren onder andere de detacheringsbedrijven in de regio.

(foto: de een miljoenste DAF truck rolde afgelopen jaar van de band)