Author profile picture

Zet een stap in The Experience Room van Centrale24 en je stapt binnen in een klein appartement. Alleen is dit geen woning, maar een demonstratieruimte. In de ruimte zie je veel voorkomende technologieën die de zorgcentrale inzet om mantelzorger te ontlasten en het zorgpersoneel efficiënter in te zetten.

“Er is een enorme hoeveelheid nieuwe techniek en soms lost een daarvan problemen in de zorg op”, vertelt Frenk van den Berg, manager Centrale24. “Mensen moeten niet alleen langer thuiswonen, maar willen dit vaak ook zelf. Er ontstaan problemen wanneer iemand bijvoorbeeld vergeetachtig wordt.”

Op dit soort problemen speelt de zorgcentrale in door bestaande technieken, zoals 360 graden camera’s, smartwatches en sensoren, in te zetten. “Niet alleen zetten we de zorgverlener efficiënter in, maar ook creëren we een stukje veiligheid en ontlasten we de mantelzorger.”

Smartwatch

Een voorbeeld daarvan is een slim horloge. Daarin zit een simkaart die zorgt voor een 3G-verbinding. Daardoor zien familie en de zorgcentrale de locatie van de patiënt. Als diegene valt kan hij of zij zelf alarm slaan, weet Centrale24 wat de locatie is en zorgt de centrale dat er hulp komt.

“Maar het is ook mogelijk om een soort virtueel hek te maken. Als de patiënt in de buurt komt van van een afgesproken grens krijgen wij of de contactpersoon een melding”, legt Van den Berg uit. Doordat de centrale ziet waar de patiënt is, beslissen zij met familie of er iemand naartoe moet. Dit brengt niet alleen veiligheid voor de patiënt maar ook gemoedsrust bij de mantelzorger.

Medicatie afstemmen

Er zijn ook horloges voor ondersteuning van een epileptische patiënt. “Vaak had diegene dan begeleiding nodig, maar het horloge alarmeert als er vermoedelijk een epileptische aanval is zodat hulp er naartoe kan gaan. Wij bellen dan gelijk 112. Dat zorgt voor zelfstandigheid en vrijheid die patiënten graag willen.” Maar zo’n horloge geeft ook een indicatie over het slaapritme. “Daardoor kan bijvoorbeeld de huisarts (slaap)medicatie beter afstemmen.”

Innovatieteam

Als er een nieuwe gadget, techniek of software is, kijkt een speciaal innovatieteam van Centrale24 of het een zorgprobleem oplost en toepasbaar is. Om bovenop de nieuwste ontwikkelingen te zitten, is de zorgcentrale gevestigd op het terrein van de Technische Universiteit. In hetzelfde gebouw bevindt zich ook de The Experience Room.

Sensoren en camera’s

Naast de slimme horloges is er nog meer mogelijk. In de demonstratieruimte hangen ook sensoren die geluid of warmte meten. “Een dementerende patiënt kan vergeten de kachel of lampen uit te doen. Op afstand kunnen wij dat regelen.”

Wanneer familie en de patiënt dat willen, kan er ook meegekeken worden door middel van een 360 graden camera. Waar hulpverleners in de nacht nog wel eens ging kijken, kan dat nu digitaal. “Patiënten worden soms toch wakker als er iemand even kijkt of alles goed gaat. Maar meekijken doen we alleen in spoedgevallen of als daar afspraken over zijn.”

Slimme sloten

Centrale24 werkt samen met vijftien zorginstellingen in Eindhoven en De Kempen, Den Bosch en Helmond. Een groot deel daarvan werkt ook met slimme sloten. Via een app met code kunnen deuren worden geopend. “Niet iedereen kan naar binnen en dat zorgt ook voor een stukje veiligheid. Vaste contactpersonen of verplegers kunnen een dagdeel toegang hebben, maar als er een spoedmelding is moet de hulpverlener of verpleger ook naar binnen kunnen. Wij geven ze dan een code voor de deur, maar die code is ook elke keer anders.”

Efficiëntie

Frenk van den Berg legt uit dat de hulpverlening in de nacht nu veel efficiënter te werk gaat. “Door zorg op afstand zitten er in hetzelfde gebied niet verschillende hulpverleners van verschillende instellingen te wachten op een melding. Maar één hulpverlener die snel aanwezig kan zijn op een ongeplande hulpvraag van een patiënt. Dit is een goede vooruitgang van kwaliteit in de zorg en (ook niet onbelangrijk) goedkoper. Doordat wij de meldingen doorzetten naar een beschikbare hulpverlener wordt de patiënt vaak binnen enkele minuten geholpen. Dat is belangrijk, want je alarmeert niet zomaar in de nacht.”

Doordat de centrale de meldingen verwerkt, krijgt een zorgverlener die bezig is met het verlenen van zorg, geen melding. “Diegene kan zich volledig focussen op het werk zonder piepers die afgaan. Dat wil je namelijk als patiënt niet, maar ook als zorgverlener niet.”