Photo: Bram Saeys, 27-5-2016, Eindhoven, Nederland, Brainport DTW, Boost IQ, Challenge Track High Tech Campus
Author profile picture

(hoofdfoto: Bram Saeys)

Welke toepassingen kun je bedenken waar datacommunicatie via geluid goed van pas zou komen? En hoe zet je dit vervolgens in de markt? Dit is één van de challenges waar studenten zich vandaag over buigen tijdens de Boost IQ Challenge Track.

Vier bedrijven, Alten, NTS-Group, Philips Lighting en VDL groep, leggen veertig verschillende studenten cases voor om aan het eind van de dag met een zo creatief mogelijke oplossing te komen. Het doel is om bedrijven en studenten kennis te laten maken, maar dan op een andere manier. “Bedrijven kunnen wel vertellen hoe goed en leuk ze zijn”, legt Richard Kerste van Brainport Development uit.“Maar als de studenten met medewerkers spreken en ervaren hoe het is om voor deze bedrijven te werken, leren ze veel meer.” Kerste is als project manager bij Brainport Development onder andere verantwoordelijk voor het Talent Centre. Dit is een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, overheid, onderwijs –en kennisinstellingen voor het aantrekken en behouden van (inter)nationaal talent.

Het doel is om zowel buitenlandse als Nederlandse studenten in de regio te behouden. “Er zijn hier zoveel state of the art-banen, het zou zonde zijn als buitenlandse studenten na hun studie meteen weer vertrekken. We willen talent faciliteren, we zijn constant in gesprek met bedrijven, overheid en kennisinstellingen om dit zo goed mogelijk te doen. ”

IMG_8403

Een voorbeeld hiervan is het online platform Talentbox, dit platform brengt technisch en IT talent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de Brainport regio. Er staan stage’s, vacatures, events en andere nuttige tips op. “Maar ook veel inhoudelijke informatie. Hiermee laten we zien wat er allemaal speelt in deze sector, ook praktische zaken ontbreken niet. Zoals hoe kom ik aan een woonruimte?”

Melting pot
De challenge is een mooie mix van binnen- en buitenlands talent. “Een echte melting pot, precies zoals Brainport dat graag ziet”,  aldus Kerste. Het is de eerste keer dat deze challenge wordt georganiseerd, de deelnemende bedrijven reageren enthousiast. Eén van deze bedrijven is Alten, het bedrijf houdt zich onder andere bezig met software voor bijvoorbeeld watersimulatie of bodemanalyse. “Op deze manier kunnen we zien of studenten bij ons bedrijf passen en of ze over de juiste kwaliteiten beschikken”, vertelt Bart van den Corput. Maar het werkt ook de andere kant op, vertelt Daniel Tekelenburg, student natuurkunde. Hij loopt stage bij Philips Healthcare en wil via dit evenement Alten beter leren kennen. “Dit is de beste manier om te leren hoe een bedrijf werkt, je leert hoe ze denken over bepaalde zaken en maakt kennis met de bedrijfscultuur. Ik wil weten of dit bij me past voor ik er solliciteer.”

Dit is precies wat we willen bereiken, benadrukt Kerste. “Dit werkt heel anders dan enkel vacatures op de website zetten.”

IMG_8399

Cirkel doorbreken
De studenten worden tijdens de challenge bijgestaan door Roger van Meer en Lex van der Wolf. Zij bekijken het groepsproces en geven tips waar nodig. “Wat je ziet is dat de Nederlanders een stuk extraverter zijn en meer het voortouw nemen”, vertelt Van der Wolf, hij is onder andere consultant bij de Innovatiefabriek. Als studenten vastlopen of niets kunnen bedenken voor de challenge kunnen ze de hulp van de twee inschakelen. “Je ziet bijvoorbeeld als ze heel erg technisch bezig zijn, dat het dan moeilijk wordt om creatief te blijven. Ze blijven voorwaardes zien waar ze zich aan moeten houden. Ik probeer ze te triggeren om die cirkel te doorbreken.”

IMG_8415

Leerzame middag
Die cirkel doorbreken ze aardig, meent Van Meer. “De studenten komen met goede ideeën, wij maar ook de bedrijven zijn verrast door het hoge niveau dat ze vandaag laten zien.” Deelnemers noemen het een leerzame en geslaagde dag. Vooral het feit dat ze allemaal verschillende achtergronden en studies hebben noemen ze als grote plus. Op de vraag of dit soort evenementen vaker moeten worden georganiseerd klinkt een volmondig ja.