Author profile picture

Het Nederlandse 3D Hubs *) is een soort AirBnB voor 3D-printers. Het platform maakt het mogelijk je eigen ontwerp uit te printen bij een 3D-printer bij jou in de buurt. Belangrijk voor het bedrijf, dat actief is in 160 landen, zijn de lokale communities met hun eigen mayor. In Eindhoven is dat Albert Falck van Lay3rs

E52 spreekt met Albert Falck over Lay3rs en zijn ambities voor de toekomst.

Wat is 3D Hubs

Voordat we Lay3rs binnenstappen eerst nog even wat 3D Hubs precies doet. Het bedrijf rolde in 2013 uit het Rockstart accelerator programma en haalde gelijk een investering van 4,5 miljoen dollar binnen. Op dit moment zijn wereldwijd zo’n 30.000 printers aangesloten op het platform, waarvan ongeveer de helft van bedrijven zijn en de andere helft van particulieren. De eigenaren van die printers verdienen per printopdracht een vast bedrag, 3D Hubs ontvangt een percentage van 12,5% per transactie. Begin deze maand haalde het bedrijf een nieuwe investering van 7 miljoen dollar op.

Interactieve kaart met 3D-printers die wereldwijd zijn aangesloten bij 3D Hubs

3D Hubs wil de investering gebruiken om het printen via het platform nog makkelijker te maken, ondermeer door het systeem te verfijnen dat checkt of je 3D-ontwerp geschikt is om te printen en eventueel suggesties doet om het te verbeteren. Ook wil het bedrijf het gebruiksgemak aan de kant van de printereigenaren verhogen en een stap zetten richting de consumentenmarkt door integratie van hun API op andere online platforms. Zo kun je bijvoorbeeld nu al bij Fairphone een hoesje voor je telefoon kopen dat (via 3D Hubs) ergens uit een printer bij jouw in de buurt rolt. Als het aan 3D Hubs ligt kun je binnen een paar jaar met een druk op de knop ook bij IKEA, Lego of Nike je eigen customized 3D-geprinte producten bestellen.

Wat is Lay3rs

En nu naar Eindhoven, want – na Amsterdam – de grootste 3D-print community van Nederland met 169 aangesloten printers. Spil in het netwerk is Albert Falck van Lay3rs. Zijn bedrijf aan de Grote Berg is een soort speelgoedwinkel voor 3D-print producten. Ook heeft Lay3rs een consultancy tak die advies geeft aan bedrijven en kun je bij Falck terecht om je eigen ontwerp te laten printen. Als mayor probeert Falck de lokale 3D-print community te ondersteunen en te zorgen voor kennisuitwisseling. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de maandelijkse meetings die hij bij Lay3rs organiseert voor iedereen die bijgepraat wil worden over nieuwe ontwikkelingen.

Wie zijn de klanten

Screen Shot 2016-08-16 at 9.36.54 PMMet Eindhoven als High Tech Capital ziet Falck uiteraard veel tech bedrijven in zijn zaak voorbij komen. Recent hielp hij team STORM van de TU/e met het printen van een groot aantal onderdelen voor de twee elektrische motorfietsen waarmee het deze week vertrok op een wereldreis van 80 dagen. Maar ook buiten de high tech wereld weten mensen Lay3rs te vinden. Zo klopte een paar weken geleden een Eindhovens verhuisbedrijf aan dat bij een verhuizing per ongeluk een onderdeeltje van een piano had beschadigd dat nergens meer verkrijgbaar was. Falck ging met het gebroken onderdeel aan de slag en printte een nieuwe, identieke versie uit.


Een andere bijzondere klant van Lay3rs is Joel Vlashof die de Joint Strike Fighter op schaal aan het nabouwen is. Zijn verhaal lees je morgen op E52.


In het midden van de winkel staat ook een tafel vol met drinkflessen, kniebeschermers en ander producten. Stuk voor stuk prototypes die uit de 3D-printer zijn gerold. Het vormt een belangrijk deel van de opdrachten hij nu verwerkt. Prototyping met een 3D-printer is een handige en vaak goedkopere manier voor de ontwikkeling van (massa)producten.

Screen Shot 2016-08-16 at 9.32.18 PM

Links het gebroken piano onderdeel, rechts het nieuwe exemplaar dat Falck met een 3D-printer maakte

Hoe werkt het

Het klinkt zo simpel. Op een printknop drukken en je hebt wat je wilt. Zo makkelijk is het niet, zegt Falck. In principe zijn er drie manieren om tot een ontwerp te komen. Ten eerste kun je zelf je product ontwerpen. Je hebt de absolute beginnersoftware, zoals Tinkercad, waarmee zelfs basisschoolkinderen hun eigen speelgoed kunnen ontwerpen. Maar voor meer complexe zaken is ervaring vereist. Falck is soms uren met een klant in de weer om het 3D-model goed te krijgen. Dus een tweede manier is om iemand met meer expertise het werk voor je te laten doen. En mocht je, ten derde, iets bestaands voor ogen hebben dat moeilijk met software nagemaakt kan worden, dan is daar altijd nog de scanner: een mobiel apparaat waarmee je zelfs jezelf digitaal kunt vastleggen en printen. Handig voor wie zijn eigen borstbeeld in de woonkamer wil zetten.

Screen Shot 2016-08-12 at 3.48.25 PM

Scanapparaat van Lay3rs

Een blik op de toekomst

Een eenmanszaak runnen is hard werken. Je doet – het zal niemand verbazen – namelijk alles zelf. Inmiddels is het Falck gelukt van Lay3rs een winstgevend bedrijf te maken en is het tijd voor nieuwe ambities. De retail shop blijft bestaan maar zelf wil hij zich meer gaan richten op 3D-printing voor de industrie. En daarnaast het concept van 3D-printservice en -winkel uitrollen op grote schaal. De copyshop van de toekomst.

*) Toevoeging december 2021: 3D hubs heeft de naam veranderd in Hubs