Alex Terpstra
Author profile picture

Bij de naam High Tech Campus Eindhoven zullen weinig mensen direct denken aan de filmstudio’s in Hollywood of mondiale tv-netwerken zoals Netflix. Toch is HTC-bewoner Civolution in slechts zeven jaar uitgegroeid tot een onbetwiste wereldleider in de identificatie, het beheren en beveiligen van waardevolle content van juist dit soort mediabedrijven.

Jonathan Marks sprak – net voor de start van de International Broadcasting Convention 2015 in Amsterdam – voor StartupDelta met CEO Alex Terpstra van Civolution. Dit Eindhovense bedrijf heeft de technologieën in handen waar menigeen op heeft gewacht. Je zou je dus kunnen afvragen waarom Alex zich is gaan richten op het opsplitsen van zijn bedrijf in drie nieuwe onderdelen: SyncNow, TeleTrax en NexGuard. Een interessante vraag, want het antwoord daarop levert misschien wel een bruikbare strategie voor startups die op de rand staan van een schaalvergroting.


Een verhaal in drie delen. Vandaag deel 1: het ontstaan en de verkoop van SyncNow


 

Inzicht in de markt is de sleutel tot een succesvolle wereldwijde opschaling

Terpstra: “Civolution begon als een spin-off van Philips in 2008. We bouwden gestaag aan een portfolio van geavanceerde technologieën die te maken hebben met content-identificatie. Maar medio 2014 zagen we dat verschillende groepen van klanten in de internationale televisie-industrie ineens heel verschillende technologiebehoeften aan het ontwikkelen waren. We stelden vast dat de tijd rijp was om het bedrijf te splitsen langs drie logische lijnen. Op die manier zou elk segment zijn eigen pad voor de toekomst kunnen vinden en kunnen meegroeien met zijn klanten.”

“Dat zo iets ook zakelijke consequenties heeft, werd ons direct duidelijk. Zowel vanuit de onderneming zelf als vanuit het perspectief van de investeerder is het altijd verstandig om mogelijke exitscenario’s plannen. In ons geval resulteerde dat erin om voor twee van de drie bedrijven binnen een jaar een exit te realiseren.”

Verschillende markten vereisen verschillende benaderingen

“Hoewel de basis vergelijkbaar is, is de feitelijke uitvoering van onze technologie in producten verschillend voor de drie bedrijven. Het watermarking-systeem heeft andere specificaties wanneer het gebruikt wordt tegen piraterij dan wanneer het de interactie bij een televisiepubliek met hun tweede scherm in kaart moet brengen. Dus hoewel het leek dat we twee verschillende takken van business hadden – electronic watermarking en fingerprinting – hebben we toch besloten om ons bedrijf niet op die manier te splitsen. Een splitsing langs business-lijnen bleek namelijk veel logischer, want die vertegenwoordigen de verschillende soorten toepassingen van de klant.”

Het werven van kandidaten voor tv-shows was nog nooit zo makkelijk!

“In de zomer van 2014 werden we benaderd door verschillende bedrijven die geïnteresseerd waren in het verwerven van onze audio watermarking-technologie. Daarvoor hebben we SyncNow ontwikkeld. Het overbrugt de kloof tussen de adverteerder en het tv-publiek door het creëren van een return path. Zo kunnen we bijvoorbeeld in Nederland meten hoe groot het publiek is bij een bepaalde uitzending omdat ons watermerk gecodeerd met die uitzendingen mee komt.”

nexguardHet mooie is dat de omroepen met hetzelfde watermerk nu interactieve toepassingen op de tablet of smartphone van de tv-kijker kunnen lanceren. Dat zijn de bekende second screen-toepassingen: dit zorgt ervoor dat het publiek kan meespelen met de spelshows en quizzen. De hieruit voortkomende data zijn uiterst nuttig om je publiek beter te kunnen begrijpen en robuuste informatie te verzamelen. En voor de omroep is het werven van de juiste kandidaten voor de show nog nooit zo makkelijk geweest! ”

In oktober 2014 is deze watermarking-unit verkocht aan WPP’s Kantar Media, een wereldleider in bereiksmetingen. De verkoop had vanzelfsprekend direct ook gevolgen voor de achterblijvende delen van het bedrijf.


Morgen deel 2: Teletrax