Alex Terpstra
Author profile picture

Jonathan Marks sprak – net voor de start van de International Broadcasting Convention 2015 in Amsterdam – voor StartupDelta met CEO Alex Terpstra van Civolution. Dit Eindhovense bedrijf heeft de technologieën in handen waar menigeen op heeft gewacht. Je zou je dus kunnen afvragen waarom Alex zich is gaan richten op het opsplitsen van zijn bedrijf in drie nieuwe onderdelen: SyncNow, TeleTrax en NexGuard. Een interessante vraag, want het antwoord daarop levert misschien wel een bruikbare strategie voor startups die op de rand staan van een schaalvergroting.


Een serie van drie artikelen, vandaag deel 3: de kracht van Nexguard


Civolution heeft zichzelf opgesplitst in SyncNow, TeleTrax en NexGuard. Vandaag een nadere blik op NexGuard.

Het watermerk van NexGuard is onzichtbaar voor het oog

NexGuard is een team van 35 mensen, waarvan het merendeel is gevestigd in Rennes (Frankrijk), de rest in Nederland, Engeland en Amerika. Met dit bedrijf domineren we de forensic watermarking markt. Er is een winstgevend bedrijf ontstaan dat zijn diensten aan alle grote media-bedrijven in de wereld aanbiedt, waaronder de grote filmstudio’s in Hollywood.”

“Organisaties zoals de Academy Awards (bekend van de Oscar-uitreikingen) hebben altijd dvd’s verspreid van nieuwe, nog niet officieel uitgebrachte films, omdat er geen andere manier was om ze vooraf te laten beoordelen voor festivals. Op die manier ontstond vanzelf een flinke verspreiding die bij uitstek gevoelig was voor lekken. Het probleem was dat er geen manier was om elke kopie apart te identificeren. Maar de schade aan de filmindustrie groeide bij elke nieuwe release. Totdat wij kwamen met onze robuuste watermarking technologie die het beeld op een zodanige manier versleutelt dat we een onzichtbare unieke code kunnen toevoegen aan specifieke vertoningen.”

nexguard“We hebben een systeem gebouwd dat nu de standaard is voor alle grote Hollywood-studio’s. Die hebben vervolgens allemaal uitgebreide vergelijkingen gemaakt tussen hun originele master en de versie met een watermerk die naar de digitale bioscopen is gegaan. En niemand is in staat om het verschil te ontdekken, precies wat de bedoeling was: het watermerk is onzichtbaar voor het oog. ”

Elke aparte filmvertoning krijgt een unieke stempel

“Dat is een enorme prestatie van onze technische teams in Rennes, vooral omdat de kwaliteit van het beeld tegenwoordig 4K en hoger is. Onze software bevindt zich op de playout server of in de projector, dus elke aparte filmvertoning krijgt een unieke stempel. Wanneer ergens een keer illegaal materiaal op internet verschijnt kunnen we onze klanten, de content-eigenaren, precies vertellen wanneer en waar die kopie werd gemaakt.”

Dat werkt zelfs als er met een ouderwetse camera opnames worden gemaakt in de bioscoop. “We kennen allemaal de gevallen waarbij piraten een nieuwe film gewoon direct in het theater opnemen en vervolgens doorzetten naar social media of aanbieden via torrent sites. Civolution heeft daar snel op weten in te spelen met watermerken die zo robuust zijn dat ze zelfs werken wanneer piraten een ruwe analoge kopie maken van een bioscoopfilm. ”

Afhankelijk van welke bron je gelooft, zijn de kosten van piraterij voor de filmindustrie naar schatting jaarlijks tussen de één en zes miljard dollar, alleen al in de Verenigde Staten. Volgens een recent rapport van de Motion Picture Association loopt dat bedrag op tot boven de 18 miljard voor de Amerikaanse filmindustrie als je naar de wereldwijde diefstal via internet en dvd’s bij elkaar optelt. Daarvan vindt volgens de MPA zo’n 80% plaats in het buitenland. Videopiraterij is uitgegroeid tot een zeer goed georganiseerde business.

Ook piraten stappen over naar live streams

De afgelopen jaren heeft NexGuard ook een sterke marktpositie in de tv-industrie opgebouwd, met name dankzij de groei van premium-contentkanalen. Er is daar een duidelijke verschuiving zichtbaar in de vorm van piraterij.

“Vroeger vond piraterij plaats door een aanval op het encryptie-systeem van een pay-tv operator. Ze hackten abonneekaarten om gratis te kijken en dezelfde content met vrienden te delen of aan “klanten” te verkopen. Maar met de snelle opkomst van live-streaming sites en snelle breedbandverbinding is het niet langer lucratief om je op de encryptie-systemen te richten. De piraten nemen nu gewoon één legaal abonnement, om dat vervolgens live door te streamen via allerlei video-sharing websites. Ze zijn overgestapt van het hacken naar illegale distributie.”

“Het is trouwens wel belangrijk om hierbij wat nuances aan te brengen. Er is een hype op dit moment rond nieuwe persoonlijke streaming apps zoals Meerkat en Periscope. Ook Facebook staat op het punt zo’n dienst te lanceren. Maar ik geloof niet zij op dit moment meer dan een fractie van de videodistributiemarkt vertegenwoordigen. ”

“De kabel- en satelliet-industrie is eerlijk gezegd bezorgder over piraten met geavanceerde installaties die streaming content, zoals grote sportevenementen, direct doorsturen naar een groot publiek. Ze hebben er niet voor betaald en ze bezitten de rechten dan ook niet. Ze hollen de kabelmaatschappijen uit; hun enig doel is snel winst maken.”

“NexGuard watermarking kan de eigenaar van het copyright helpen om precies te bepalen wat de bron is van de illegale stroom en zo passende maatregelen nemen. De piraten merken niet dat ze worden gevolgd. En omdat wij in de cloud werken, kunnen de content-eigenaren heel makkelijk opschalen om, bijvoorbeeld tijdens grote sportevenementen, direct in actie te komen.”

Lees hier de eerdere afleveringen van deze korte serie over Civolution.