Author profile picture

Fontys is niet alleen een onderwijsinstelling maar ook een organisatie die nadrukkelijk wil bijdragen aan de kwaliteit en concurrentiekracht van de Brainport regio. Veel van de projecten die hieruit voortvloeien blijven echter verborgen voor een breed publiek. Om die reden verzorgt het lectoraat Brainport van Fontys Hogescholen elke 14 dagen een column op e52 die juist ingaat op de projecten waar ook Eindhoven voordeel bij heeft. Vandaag lector Cees-Jan Pen over de mogelijkheden voor een Ikea cityshop in de Eindhovense binnenstad.

De binnenstad van Eindhoven behoort tot de top van Nederlandse binnensteden. Bezoekers, investeerders, ondernemers en beleggers weten de binnenstad te vinden. Het gaat goed met de Eindhovense binnenstad. Niet alleen de stijgende bezoekersaantallen, overnachtingen en de keuze van de Bijenkorf en Primark voor Eindhoven, maar ook het feit dat de Demer de een na drukste winkelstraat is, bevestigen dit.

In landelijke overzichten van beleggers en investeerders staat het centrum van Eindhoven er goed op en de Eindhoven365-marketing van stad en regio krijgt elk jaar wel een prijs of nominatie. Het mooie is dat de stad vanuit haar historie met het verdwijnen van vele Philips-banen beseft dat achteroverleunen niet aan de orde is, er geen sprake is van zelfgenoegzaamheid en je altijd op zoek moet naar innovatie en beweging. Ik roep betrokkenen op deze plek daarom op alles op alles te zetten ervoor te zorgen dat Eindhoven de eerste Nederlandse stad wordt waar Ikea een city shop begint. Het zou niet de eerste band tussen de twee zijn want Ikea werkt al samen met de TU/e rond de keuken van de toekomst waar techniek, design en kennis al samenkwamen.

 

“Grotere binnensteden staan voor de opgave meer quality of life, beleving, reuring en verrassing te bieden”

Niet alleen Ikea, maar meer bedrijven die we vooral kennen van de snelweglocaties zijn bezig een vestiging in de binnenstad te overwegen. Het gaat om bedrijven als Praxis, Gamma en Baderie die meestal op een meubelboulevard of bedrijventerrein zitten, maar die nieuwe concepten – een kleine stadswinkel – uitproberen in de binnensteden. De binnenstad is in trek en staat hoog op menig politieke agenda zoals vorige week naar aanleiding van de retaildeals van Minister Kamp ook weer bleek. Nadruk bij stadswinkels ligt op het uitproberen van en kennisontwikkeling rond nieuwe woon-, living- en logistieke concepten. Juist grotere binnensteden staan voor de opgave meer quality of life, beleving, reuring en verrassing te bieden en slimmer om te gaan met binnenstedelijke distributie.

Eindhoven wil de stad zijn van Techniek, Design en Kennis (TDK). U voelt hem al. De binnenstad moet gaan voor stadswinkels en Ikea in het bijzonder. Dit kan Rob van Gijzel voor zijn afscheid nog wel even regelen.

“Ikea en de Eindhovense binnenstad hebben elkaar veel te bieden”

Ikea staat bekend als een bedrijf dat voorop wil lopen op trends en woonbeleving zoals de eerder omschreven keuken van de toekomst met de TU/e. In London bouwt men in Strand East bijvoorbeeld de eerste Ikea woonwijk, in Hamburg draait sinds 2014 een echte city Ikea en binnen Europa experimenteert men op 50 locaties met andere nieuwe stadsconcepten. Ikea past bij de binnenstad van Eindhoven. Niet alleen omdat het IKEA concept gewoon een sterk merk is, maar ook omdat het vertrekt vanuit het idee een assortiment woninginrichtingsproducten aan te bieden dat voor veel mensen betaalbaar is. Eindhoven wil TDK stad zijn en Ikea wil techniek, kennis en design combineren en daarbij continu rekening te houden met duurzaamheid. Eindhoven kan veel profijt hebben van een fysieke Ikea stadswinkel, maar ook van haar (technologische) kennis over wat klanten beweegt. ‘Quality of life is a decisive factor in people’s choice where they want to live, work and recreate’. Ikea en de Eindhovense binnenstad hebben elkaar op dit vlak veel te bieden. Een slimme binnenstad is op haar toekomst voorbereid.

foto linkedinCees-Jan Pen, lector Brainport aan de Fontys Hogescholen