Author profile picture


Welke technologische behoeften hebben we na 2030?
PhotonDelta en AIM Academy zijn de gastheer van het eerste World Technology Mapping Forum dat deze week in Den Bosch plaatsvindt. Doel van het congres is de eerste International Photonic Systems Roadmap op te leveren. Deze roadmap moet vooruit kijken naar de technologische behoeften die na 2030 op ons af komen. In een korte serie op ons engelse platform kijken we alvast vooruit op dit congres. Vandaag de eerste aflevering, een interview met Michael Lebby.

Van 14 tot en met 16 juni vindt in Nederland de eerste wereldwijde conferentie op het gebied van fotonica plaats. Ruim honderd ondernemers en wetenschappers uit vijftien landen (o.a. China, Japan, Taiwan, Nieuw Zeeland, Verenigde Staten, Canada en verschillende Europese landen) komen samen op deze technische conferentie. De regio Eindhoven is onder meer vertegenwoordigd met deelnemers vanuit TU/e, VDL ETD, ASML en Smart Photonics. De deelnemers aan dit World Technology Mapping Forum spreken over de ontwikkeling van de nieuwste generatie chips op basis van fotonica. Deze chips zijn vele malen sneller, kleiner, energiezuiniger en geavanceerder dan de huidige microchips. Bedrijven in onder meer tele- en datacommunicatie, ruimtevaart en gezondheidszorg verwachten met deze chips grote technologische verbeteringen te kunnen boeken.

Tijdens de conferentie lichten bedrijven in besloten bijeenkomsten toe waar zij in 2030 (en daarna) denken te staan en aan welke producten zij dan willen werken. Wetenschap en de chipindustrie geven aan wat voor onderzoek en investeringen daarvoor nodig zijn en brengen daarmee het bedrijfsleven weer op nieuwe ideeën.

Deze zeer competitieve technologiesector spreekt zich zelden uit over haar toekomstplannen. Dat bedrijven daarover nu met elkaar gesprek gaan, maakt deze conferentie bijzonder. AIM Photonics Academy (Amerikaans samenwerkingsverband) en PhotonDelta (Nederlands samenwerkingsverband) organiseren deze conferentie.

“De komende jaren zijn grote publieke en private investeringen nodig in de fotonica”provincie Brabant,

Volgens sommigen in deze sector heeft Nederland – en dan met name de regio Eindhoven – een voorsprong van ongeveer twee à drie jaar in het ontwikkelen van fotonica. Maar om deze voorsprong te behouden, zijn de komende jaren grote publieke en private investeringen nodig, zegt een medewerker van gedeputeerde Bert Pauli (Economische Zaken). “De provincies Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant willen de samenwerkende kennisinstellingen en (mkb)-ondernemers op dit gebied zo goed mogelijk ondersteunen. Zij spreken daarom af samen de benodigde financiers te vinden en het belang van de ontwikkeling van fotonica uit te dragen in binnen- en buitenland. Zij leggen dit op de eerste dag van de conferentie vast in een overeenkomst.”