Daan Roosegaarde maakt de lucht schoon met een fiets


Door Bart Brouwers
Leestijd ± 2 minuten
  • 26 mei 2017

Na het succesvol schoonmaken van de lucht met zijn Smog Free Tower, is Daan Roosegaarde van plan om het project te verlengen met Smog Free Fietsen. De Technische Universiteit Eindhoven heeft onlangs bewijs gevonden dat Daan Roosegaarde’s Smog-Free Tower de lucht echt schoonmaakt. Professor Bert Blocken heeft het onderzoek uitgevoerd en geconcludeerd dat de toren, die eerst in Rotterdam stond en nu in Tianjin (China), echt helpt om vervuilde deeltjes uit de lucht te verwijderen. Daan Roosegaarde is in Eindhoven vooral bekend van zijn Vincent van Gogh fietspad.

Het Smog Free Project, ondersteund door de Chinese overheid, is eigenlijk een immense stofzuiger die vervuilde lucht omzet in “smogvrije juwelen”. Momenteel wordt door de Chinese partner Film Method Works gewerkt aan een reeks permanente torens in verschillende Chinese steden.

 

"Smog Free fietsen bieden een gezonde en energievriendelijke oplossing voor steden, waarbij zowel verkeersopstoppingen als verontreinigingsvraagstukken in de stad worden bestreden"
Daan Roosegaarde —

De Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers en ingenieurs presenteren nu een nieuwe loot aan hun Smog Free Project: de Smogvrije Fiets. De innovatieve fiets inhaleert verontreinigde lucht, reinigt deze en scheidt vervolgens rondom de fiets schone lucht af. Volgens Roosegaarde werken de fietsen op dezelfde manier als de Smogvrije Toren “en zorgen ze voor een gezonde en energievriendelijke oplossing voor steden, waarbij zowel verkeersopstoppingen als verontreinigingsvraagstukken worden bestreden. Het is momenteel in de eerste fase en is bedoeld om een ​​medium te worden voor smogvrije steden, waarbij schone lucht wordt opgewekt door te trappen, met een impact op een grotere stedelijke schaal.”

Het concept sluit aan bij de vele fietsdeel-programma’s in China, zoals Mobike, die volgens Roosegaarde al meer dan een miljoen deelfietsen in de Beijing-regio omvat. “Beijing was vroeger een iconische fietsstad. We willen de fiets terugbrengen als cultureel icoon van China en als de volgende stap naar smogvrije steden.”

Uit de bevindingen van Bert Blocken:

“The Smog Free Tower works with the proven ENS technology of positive ionization to remove large fractions of particulate matter from the air in its immediate surroundings. Both the technology and the Smog Free Tower itself have been successfully evaluated with both field measurements and numerical simulations with Computational Fluid Dynamics. The results confirm that the tower captures and removes up to 70% of the ingested PM10 and up to 50% of the ingested PM2.5. For a tower in an open field in calm weather, this provides PM10 reductions up to 45% and PM2.5 reductions up to 25% in a circle with a diameter of more than 20 m around the tower. When the tower is applied in semi-enclosed or enclosed courtyards, the beneficial effects can be much larger.”

 

Smog Free Bicycle, Smog Free Tower en Smog Free Jewellery maken deel uit van het grotere Smog Free Project. Meer concepten moeten gaandeweg worden toegevoegd, allemaal met als doel om smogvrije steden te verkrijgen, zegt Roosegaarde. “Samen met de langetermijnprojecten van de Chinese overheid wil het Smog Free Project nu echt impact creëren.”

Er is één reactie op dit artikel↓

Bart Brouwers

Mede-oprichter en mede-eigenaar van Media52 BV, uitgever van e52.nl - @brewbart op Twitter.

> Bekijk alle artikelen van Bart

1 reactie

eloy
29 mei 2017

Volgens mij is Daan inmiddels behoorlijk van het fietspadje af en gaat het vooral om de schoorsteen bij de firma Roosegaarde te laten roken. Waar de Smog Free Tower in den beginne een alleraardigst Kickstarter kunstproject was met een duurzaamheids jasje, wordt nu vooral wetenschappelijk (want door een TU/e prof) aangetoond dat het werkt. Luchtzuivering is geen nieuwe techniek, er een mooi ring van maken wel.
Overigens is het verstandig bij deze smog free tower (zie foto en illustratie) binnen tien meter je rondje te lopen en het moet windstil zijn! Hoe dan ook, de firma Roosegaarde is welbeschouwd gebaat bij smog. China is een mega markt en er wordt veel gefietst. Kassa. De argumentatie voor deze fiets zijn er met de haren en met gevoel voor zaken bijgesleept. Ik ben benieuwd hoeveel chinezen in dit smog vrije rookgordijn instinken.