DDW: Dutch Design Awards and the winners are…


Door Milan Lenters
Leestijd ± 1 minuut
  • 29 oktober 2017

Zojuist zijn in de Effenaar alweer voor de vijftiende keer de Dutch Design Awards uitgereikt. Hieronder een verslag

Dutch Design Awards
Tijdens deze DDW zoekt E52 naar de raakvlakken en overlappingen tussen technologie en design. Vanavond zijn in de Effenaar alweer voor de vijftiende keer de Dutch Dutch Design Awards uitgereikt. In 10 verschillende categoriën wel te verstaan. Ook het publiek deed een duit in het zakje en koos voor hun favoriet. Uit al deze winnaars kiezen wij er vier voor u uit. Omdat ze technologie en design mooi samenbrengen, omdat ze kijken naar hoe de toekomst eruit ziet of juist geen van dit alles. Bent u benieuwd naar de complete lijst met winnaars? Klik dan gewoon door tot het eind van deze slideshow.

De grote winnaar van de avond is toch wel NL architects en XVW, de twee architectenbureaus slepen niet alleen in de categorie Habitat een award binnen, maar gaan ook aan de haal met de Future Award. Verderop staan we stil bij Frank Kolkman die met zijn ontwerpen oplossingen in de zorg bedenkt die patiënten zelf bij hun proces betrekken. Hij wint met zijn werk de Young Designer Award. Verder de Quooker Flex in de categorie Product, want wie houdt er nu niet van mooie spullen? En als laatste nog iets compleet anders: een oproep tot minder connectiviteit. Studio Richard Vijgen met hun project White Spots.
Martijn Paulen
Directeur DDW

"Het is mooi om alles zo samen te zien komen ontwerpers, projecten en nieuwe ideeën. Al deze verschillende disciplines onder één dak in de Effenaar. Het is een kers op de taart van een geweldig dikke slagroomtaart, want wat een mooie week is dit. Dit is natuurlijk dé avond om te laten zien wat we in huis hebben. En daar hebben we dit jaar niet over te klagen er is veel aandacht voor DDW, terecht zou ik zeggen. Want dat we al vijftien jaar Dutch Design vieren op deze plek zegt genoeg over de intrinsieke kwaliteit van de organisatie. Ik ben ontzettend trots op alle winnaars, maar ook alle genomineerden. Want als je dit proces helemaal doorloopt dan hoor je al tot het bovenste segment. Vanavond nog één keer knallen tot morgen de stekker er uit gaat."

Habitat & Future Award
Voor de renovatie van de laatst overgebleven flat in oorspronkelijke staat in de Amsterdamse Bijlmer, werkten NL Architects en XVW Architectuur samen. Ze hebben alleen de buitenkant aangepast, want de binnenkant dat is voor de bewoners. Door het verplaatsen van de bergingen, creëerden ze ruimte voor woningen op de begane grond. Daardoor is een levendige plint ontstaan die de flat verbindt met de buurt en Kleiburg inbed in het omliggende park en wijk.


De jury: "DeFlat Kleiburg is eindelijk geworden zoals deze in de jaren zestig bedoeld was: een open gebouw waar mensen van allerlei culturen en opleidingsniveaus samenleven, en waar wonen gecombineerd wordt met werken."

Xander Vermeulen van XVW: "Eigenlijk hadden hier 500 man op het podium moeten staan, want de bewoners van de wijk hebben ontzettend veel input gehad bij het ontwerp. Dus deze prijs is ook voor hen."
Image is not available
Future Award wordt in ontvangst genomen
door NL Architects
"Nu sta ik helemaal zonder tanden",
is de reactie als ze voor de tweede keer
een award krijgen deze avond.
Young Designer Award

Het werk van Frank Kolkman kunt u deze week al een keer zijn tegengekomen, zijn prototypes voor in de gezondheidszorg zijn terug te vinden bij de Embassy of Health. Met zijn werk probeert hij een discussie op gang te brengen over technologische toegang en eigendom. Zo presenteerde hij bij Wilfried de Jong in het programma Toekomstbouwers zijn Outrospectre. Een out of body experience die mensen helpt over de dood na te denken.

Jury: "Een kritische ontwerper en speculatief onderzoeker, geïnteresseerd in het uitdiepen van de sociale, economische en esthetische implicaties van huidige én toekomstige technologieën. Dat is wat we nodig hebben in deze tijd."
Image is not available
Young Designer:

Het is dit jaar erg moeilijk kiezen geweest voor de jury, de genomineerden zijn maatschappelijk geëngageerd en erg kritisch op hun eigen discipline. Uit de 'soms hoog oplopende discussies' kiest de jury Frank Kolkman.
Hij luistert het allemaal goedkeurend aan, zelf voegt hij toe: "dit is zo'n toffe week, ik spreek zoveel mensen en doe veel nieuwe ideeën op. Geniaal. En dat ik nu ook nog deze prijs krijg. Wow.

Product Award

De jury is vooral te spreken over de manier waarop de kokend waterkraan veilig gescheiden wordt van het koude water. De eenvoud in de vormgeving en de extra functionaliteiten -de flexibele uittrekstang- overtuigen de jury om de Quooker te belonen met deze Award.
'Zeer binnenkort' komt de Quooker alweer met een nieuwe functie zo belooft het team op het podium. Een spuitwaterkraan.
Image is not available
Service & Systems Award

Jarenlang onderzoek deden ze bij Studio Richard Vijgen voordat hun app White Spots eindelijk online ging. De app laat de randen van de connected wereld zien. Voor ons in de westerse wereld is internet vanzelfsprekend, we kunnen niet meer zonder en maken er dagelijks, zo niet ieder uur, gebruik van. Ruim een derde van de wereldbevolking is niet verbonden met het internet. White spots neemt gebruikers mee op onderzoek naar de vraag wat het betekent om niet verbonden te zijn.

De jury:
Het project maakt op indrukwekkende wijze een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling duidelijk. Willen mensen wel altijd verbonden zijn? En wat betekent het om niet verbonden te zijn? Met deze vragen mogen we ons vaker bezighouden. De app is mindfulness en een zoektocht naar stilte.
Image is not available
Image is not available
Eerste editie jubileum boek over 15 jaar DDA voor Schreurs

Ter ere van het vijftienjarig jubileum van de Dutch Design Awards is een speciale editie uitgegeven van alle projecten, ideeën en producten. Ruim 400 studio's staan in het boek vermeld. Back to the future is de titel. Mary-Ann Schreurs mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Volgens Paulen is Schreurs hard nodig voor de stad Eindhoven. "Zij ademt design."

Schreurs neemt het boek dankbaar in ontvangst: "Het mooie aan een week als deze is dat we het allemaal samen doen, iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid om voor een betere samenleving te zorgen. Ik wil iedereen aanraden om het boek door te bladeren, het staat vol inspiratie en ideeën. Door hier doorheen te bladeren kom je zelf ook tot nieuwe dingen."

De andere winnaars
Best Client Award
Image is not available

vandeJong Creative bedacht voor Royal FloraHolland een manier om nieuwe doelgroepen en markten aan te spreken.

Communication Award
Image is not available

Michiel Schuurman ontwierp een unieke tentoonstelling om het 170-jarige bestaan van Vlisco te vieren.

Fashion Award

Image is not available

Das Leben am haverkamp Bravado is een collectief van vier ontwerpers dat zich kenmerkt in hun opvallende stijl van ontwerpen.

Design Research Award

Image is not available

Atelier NL verzamelt uit verschillende plekken in Europa zand. Uit duinen, stranden en andere 'zandmijnen' maken ze unieke glasobjecten. Ze bieden hiermee een alternatief voor de traditionele zandgroeves die op den duur uitgeput zullen raken.

Public Award

Het publiek kon ook hun stem laten horen, via internet en tijdens de verschillende expo's konden ze stemmen met speciaal daarvoor ontworpen muntjes. Alle stemmen zijn handmatig geteld. Sheltersuit ging er uiteindelijk met de Award vandoor.

Het is een jas die is uit te klappen tot slaapzak. Iedere jas is weer anders omdat ze worden gemaakt van gedoneerde materialen. De jas/slaapzak wordt verstrekt aan daklozen, er zijn inmiddels al twaalfhonderd exemplaren uitgedeeld. De productie wordt over het algemeen gedaan door asielzoekers met een verblijfsvergunning, om ze te helpen integreren.
"We vinden het mooi om op deze manier aandacht voor ons werk te krijgen. Maar we zijn nog lang niet klaar. Binnenkort gaan we met een lading pakken naar Lesbos om daar kinderen te helpen."

Image is not available
Alle winnaars van de avond.
Tijd voor de after..
Arrow
Arrow
Slider

Hoofdfoto bij het artikel: Frits van Hout, via Twitter
Foto’s bij de winnaars: Dutch Design Awards

Er zijn nog geen reactie op dit artikel↓

Milan Lenters

Kijkt soms met verbazing naar de vele verhalen die hier voor het oprapen liggen

> Bekijk alle artikelen van Milan