Author profile picture

E52 neemt je tijdens Dutch Design Week mee langs de pareltjes van het festival. Negen bijzondere ontwerpers, die in onze ogen de hidden gems van dit jaar zijn. Tijdens DDW zetten we elke dag een pareltje in de spotlight. Vandaag: PopCore.

Tijdens de Dutch Design Week staan curatoren Tijs Gilde en Emma Wessel met hun PopCore verspreid door Eindhoven.  Dat is terug te zien in onder meer een expositie (PopCore), een concert (PopConcert), een diner (PopDinner) en een lezing (PopTalks). Einddoel: Het vertegenwoordigen van het gedachtegoed van de millennial.

“We wilden een nieuwe generatie ontwerpers de ruimte geven om hun werk te laten zien”, zegt Gilde. Dat werden veertien exposanten, veelal alumni van de Design Academy in Eindhoven. Een concept voor millennials, door millennials.

Veelzijdigheid
Die generatie wordt volgens Gilde gekenmerkt door een veelzijdigheid aan talenten en interesses. “De designer van nu richt zich het ene moment op industrieel design maar zou zich het volgende jaar  zomaar eens kunnen toespitsen op fashion. De designer geeft zichzelf bewegingsvrijheid binnen de verschillende disciplines. Dat is kenmerkend aan de millennial.”

Ook de consumentenkant van de millennial wil steeds iets anders volgens Gilde. “Het is een notoir moeilijke groep om te vangen in een marketingcampagne bijvoorbeeld. Ze zijn vaak immaterialistisch, hebben weinig bestedingsruimte en zijn niet geïnteresseerd in dingen als auto’s of huizen. Daar staat tegenover dat de millennial vaak positief in het leven staat, en constant op zoek is naar de ‘echte waardes’ van het leven, een innovatief design of een goede productiekwaliteit.”

De tafel van den Berg.
De tafel van Job van den Berg.

Die veelzijdigheid komt terug in de designs die te zien zijn tijdens PopCore, zoals een modulaire bank. “Vroeger was een bank zo’n 20 jaar goed voor een middagdutje en een luie avond. Nu wordt de bank na drie jaar ingewisseld.” De modulaire bank kan steeds opnieuw op- en afgebouwd worden, er kunnen steeds veranderingen aan het design gemaakt worden.

Materiaal
Het materiaal is een sleutelwoord in de ontwerpen die de bezoeker te zien krijgt tijdens PopCore.  Aan de ene kant is er het protest tegen de verspilling van materiaal.  “Fashion duo AnoukxVera maakt on demand legging’s bijvoorbeeld, om zo min mogelijk materiaal te verspillen.” Aan de andere kant zien we het experiment met materiaal.

Het product van Anoukx Vera.
Het product van Anoukx Vera.

Zoals bij Job van den Berg bijvoorbeeld.”Hij gebruikt een vrij exclusieve techniek in Nederland; de rubberpers. Door op onconventionele manier om te gaan met de machine heeft Job bijzondere structuren in metaal weten te persen.” Zijn onderzoek mondde uit in het maken van twee salontafels.

Concept
Wat sterk duidelijk moet worden in PopCore is dat de millennial veelzijdig is. “Daarom hebben we naast de expositie ook PopClub, PopTalks en PopFood.” Tijdens dat laatste evenement serveert Design Academy-student Crys een diner gebaseerd op stijlen die ze in de afgelopen jaren op reizen door de wereld heeft opgepikt. Hong Kong, waar ze vandaan komt, is de basis. De rest van haar reizen komen terug in de visualisatie van het eten.

De veelzijdigheid van de millennial die Gilde, Wessel en de veertien andere designers willen omschrijven komt ook terug in het karakter van PopCore. Dat begon als een idee voor een expositie op DDW en uitgroeide tot een concept. “Na DDW willen we Popcore verder ontwikkelen naar iets wat niet alleen op een design week zal verschijnen, we ambiëren een 360 brand waarin we allerhande disciplines aanpakken”

De negen pareltjes van DDW zijn tot stand gekomen in samenwerking met Dutch Design Daily en curator Katja Lucas van DDW. Wil je de parels zelf bewonderen? Elke dag (in de ochtend en de middag) organiseert Urban Exploring Tours met KOGA een bijzondere fietstocht langs de geselecteerde ontwerpers. Meer info vind je hier.