In de Flow met de vibe van Glow!


Door Pieter Hendrikse
Leestijd ± 3 minuten

Pieter Hendrikse beziet “Vanaf De Hovenring” de gebeurtenissen in en soms ook buiten Eindhoven. Hij doet dat zowel vanuit zijn eigen expertise (onderwijs, sociaal/cultureel domein) als in een vrije rol.

"...#040 is het aan zijn stand verplicht om het ganse jaar door te glowen..."

De Cathrien in alle kleuren van de regenboog, alsof we rechtstreeks in de hemel van een attractiepark zijn beland.

De lumineuze kunstroute in ’t licht van Glow voert dit jaar o.m. langs de Moskee, het NRE terrein en The Student Hotel. Drie markante plekken die model staan voor het Eindhoven van Nú:

Waar vond je ’n moskee in de binnenstad pakweg 25 jaar geleden? En wie kan zich nog voorstellen dat je enkele decennia geleden naar de Nachtegaallaan fietste om daar aan ’n loket je energie-aansluiting administratief op orde te brengen? En midden in de stad een heus internationaal studentenhotel? De modale TU/e-student placht immers op vrijdagmiddag zo rap als mogelijk via het Limbopad naar eigen streek af te reizen.

In 2016 vergaapten zich zo’n 740.000 kijklustigen aan originele verlichting. Voetje voor voetje schuifelden zij door de stad om vooral niks te missen van de soms absurdistisch aandoende lichtelementen. Het zal dit jaar wederom niet veel anders zijn.

De geschiedenis van #040 als stad van lucifers en gloeilampen biedt de perfecte legitimatie. De horeca vaart er wel bij.

Tegelijkertijd is Glow flinterdun. Vraag kunstenaars om lichtinstallaties te ontwerpen, speciaal voor Glow of ter vermaak ook tijdens lichtevenementen elders, en je hebt al gauw een slimme formule. Een variant op pretparken, kermissen, biënnales en ander tijdelijk vermaak. Trek de stekker er uit, en floep: weg is het…

Het pleidooi om kunstige lichtornementen een vaste plek in het stadsbeeld te geven kreeg onvoldoende gehoor. Te duur, te kwetsbaar, niet inpasbaar in het straatbeeld en zo nog wat meer smoezen voor het goede (lees: financieel onhaalbare) doel.

Eindhoven pretendeert terecht een van de lichtcentra ter wereld te zijn (geweest). #040 is het aan zijn stand verplicht om het ganse jaar door te glowen. Op Demer en Markt dien je van de ene in de andere verbazing te vallen zodra de openbare verlichting ontstoken wordt. De Hermanus Boexstraat, ooit één van de meest moderne winkelstraten van ons land, behoort op te gloeien in moderne sfeerverlichting. Voor Heuvel en Kleine Berg geldt hetzelfde. Allemaal plaatsen die met recht een eigen, multi-functionele en high-tech aangedreven sfeerverlichting dienen te kennen. Ideale aanjager: Glow. Maar niets van dat alles.

Op het Stratumseind kennen we inmiddels verlichting die zich als ’n kameleon kan aanpassen aan sfeer en bezoekersdichtheid, en misschien ook wel weersomstandigheden. Maar dat is het dan wel zo’n beetje aan oplichtende vernieuwing in het publieke domein, de bijzondere verlichting op het Flight Forum en in het Philipsstadion daargelaten.

Het is alweer de twaalfde keer dat Glow plaatsvindt. Een festival in de vorm van een openluchttentoonstelling. Er kan nog jaren gevarieerd worden op het thema. Hartelijke steun: het is prachtig.

‘n Kracht binnen dit innovatieve gewest is evenwel dat grenzen voortdurend opnieuw opgezocht worden en zo mogelijk verlegd. Laat Glow door ’t jaar heen zichtbaar worden in de (kunstzinnige) verlichting. Dat maakt Eindhoven weer tot Lichtstad.

Er is één reactie op dit artikel↓

Pieter Hendrikse

Pieter Hendrikse is columnist voor E52. Hij schrijft onder meer over onderwijs en het sociaal-/culturele domein. Klik op de link hieronder voor al zijn columns en een interview met deze columnist.

> Bekijk alle artikelen van Pieter

1 reactie

Fleur Besters
16 november 2017

Juist daarom maken we nu al voor de derde keer lichtkunst met getalenteerde techies van 9-16 jaar oud, in een hackaton tijdens Glow, en dit jaar zelfs drie workshops vooraf. Daarmee krijgt Glow meer glans, wordt het ook echt iets van de stad, en regio, en krijgen bewoners de kans iets toe te voegen. We hebben 18 techies en zo’n 20 vrijwilligers die meehelpen. Een bonte mix van mensen die zich vinden in hun passie voor techniek, bouwen, creativiteit en doen. Glow is de perfecte aanleiding. Komende zaterdag 18 november is het resultaat te zien, en we zijn apetrots op de plek die Glow ons heeft gegeven: het 18 Septemberplein.

Mooiste is dat we daarna weer gewoon verder klooien en bouwen, in de Tech Playgrounds van Dynamo Jeugdwerk. Deze zijn voortgekomen uit de eerste editie van Hack Glow en we hebben nu al 12 plekken waar wekelijks jeugd samenkomt met een passie voor technologie. Op ons nieuwe hoofdkwartier in de Lindenlaan borrelt het al volop, ook volwassenen komen daar meehelpen om hun ambachten te delen met de jeugd. Wij hebben dit jaar slechts 250 euro extra financiering, gesponsord door Brunel, nodig gehad om dit neer te zetten. Alles gaat met een hoop lol en enthousiasme vanuit bestaande middelen! Gaat dat zien!