Author profile picture

Kinderarts in opleiding Deedee Kommers heeft de jury award van de Dutch Neonatal Chiesi Fellow Award gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het meest innovatieve onderzoek op het gebied van de Neonatologie. Kommers bestudeert de positieve invloed van Kangaroo care, of buidelen, op het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding van te vroeg geboren (premature) kinderen. Dit onderzoek deed ze in het Máxima Medisch Centrum, samen met bio-medical engineer en PhD student aan de TU/e Rohan Joshi.

Tijdens Kangaroo care worden premature kinderen, met alleen een luier aan, te ruste gelegd op de ontblote borst van vader of moeder. Het is gebleken dat dit een zeer positieve prikkel is, die ook uitermate belangrijke is voor het tot stand komen van de ouder-kind band. Door het analyseren van alarmpatronen, is in eerder onderzoek gebleken dat het hartritme en de ademhaling van prematuren stabieler zijn tijdens Kangaroo care. In het onderzoek van Kommers dat zij op de Fellow’s meeting presenteerde, werd met een geavanceerde analyse van het hartritme signaal nader onderzocht hoe het zenuwstelsel functioneert tijdens Kangaroo care. Het doel hiervan is de gunstige reactie van prematuren op Kangaroo care, te weten de stabilisering, beter te begrijpen. Door te leren van fysiologische reacties van te vroeg geboren kinderen op een dergelijke positieve prikkel, hopen Kommers en haar onderzoeksgroep de zorg voor deze kwetsbare populatie in de toekomst te kunnen verbeteren.

Het Máxima Medisch Centrum biedt sinds 2012 aan ouders al de mogelijkheid om een kangoeroevest te gebruiken, waarmee de baby huid op huid op de borst van één van zijn ouders ligt.

Het onderzoek is uitgevoerd onder het Impuls programma, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum te Veldhoven, de Technische Universiteit Eindhoven en Philips Research.