Author profile picture

Philips heeft een bewogen jaar achter de rug: Philips Lighting splitste zich af als zelfstandige organisatie, Royal Philips concentreerde zich verder op de markt van healthtech en (personal) healthcare. We praten met Sean Carney, Chief Design Officer bij Philips, over de nieuwe weg die de organisatie inslaat. “Van een bedrijf dat gloeilampen maakte, transformeren we in een organisatie die hele ziekenhuizen gaat bouwen.”


Lees hier de hele serie over Design & Technologie in Brainport regio


 

De ontmoeting met Carney vindt plaats in het Philips Museum. De Brit houdt er een lezing over de rol van design bij Philips. Illustere voorgangers komen voorbij, zoals Louis Kalff (van 1925-1960 werkzaam bij Philips) die mede aan de basis stond van de huidige Design Academy in Eindhoven. En Stefano Marzano (waarvan Carney het stokje overnam) voor wie vormgeving niet draaide om een mooie buitenkant, maar om de context en de gebruikers van een product.

Screen Shot 2017-03-10 at 7.56.03 AMContext en gebruiker. Het zijn woorden die Carney zelf ook veelvuldig gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer hij het over de KittenScanner heeft. Een mini-scan ontworpen om kinderen op hun gemak te stellen bij het ondergaan van MRI- of CT-scan. Het kind mag zijn ‘zieke’ knuffel onder de scan leggen om hem weer beter te maken. Eenmaal op zijn gemak mag het patiëntje zelf onder de echte scan. Carney legt uit hoe je zo als designer angsten wegneemt, wachttijden verkort en zelfs de kwaliteit van scans omhoog kunt brengen (want eenmaal op zijn gemak ligt het kind rustiger onder het apparaat).

Design thinking

Het is Carney’s missie om design bij Philips uit de ivoren toren te halen. Dus niet te veel tijd doorbrengen in steriele designstudio’s, maar naar de gebruikers toe. “Ik wil dat onze mensen zelf in die operatiekamers gaan staan.”

Het ‘design thinking’ moet doorsijpelen in de hele organisatie. Al heeft hij binnen Philips bewust de term ‘design’ achterwege gelaten. Hij noemt het co-creatie: in samenwerking producten en diensten ontwikkelen. Die houding is voor elke medewerker van belang, niet alleen voor de mensen van de designafdeling. In China vond onlangs een workshop plaats voor de lokale sales medewerkers. “Onze salesmensen hebben direct contact met onze klanten. Zij kunnen als eerste begrijpen welke problemen en uitdagingen onze klanten hebben. Daar moeten we onze mensen verder in trainen. Dat is belangrijker dan de nieuwste catalogus onder de neus van een klant drukken.”

Prijzen winnen

Wie goed luistert naar Carney hoort hem niet zeggen dat medewerkers alleen maar moeten handelen naar de wensen van een klant. “Vraag je een gebruiker wat beter kan, dan blijft de verbetering slechts incrementeel. Een designer moet juist verder kunnen kijken om ware verandering teweeg te brengen.”

Zelf zit Philips ook middenin een proces van verandering. Terwijl Philips Lighting zich afgelopen jaar juridisch ontkoppelde van het bedrijf, maakte het overgebleven Royal Philips Healthcare in 2016 een mooie groei door. Ook op design gebied was het concern succesvol: geen enkel ander bedrijf sleepte vorig jaar zoveel IF awards in de wacht als Philips (48 in het totaal). De IF Awards zijn een toonaangevende internationale designprijs, opgericht in 1953.

Ontwerp van ziekenhuizen

De transitie waar Philips in zit, is ook die van productontwerp naar vormgeving van hele ecosystemen. Carney laat het voorbeeld zien van Broward Health Medical Center in Florida waar Philips was gevraagd om het werkproces te helpen verbeteren. De ‘stromen’ werden in kaart gebracht, het personeel en zelfs de bedden kregen tijdelijk een tracking chip om een beeld te krijgen van wie waar wanneer liep. Vervolgens ontwierpen de designers van Philips een nieuwe inrichting waar het prettiger en efficiënter werken is voor de medewerkers.

https://youtu.be/_ZhZ9DSLz0c

Dat is waar Philips Healthcare steeds meer heen wil gaan: het bieden van ‘totaaloplossingen’ voor ziekenhuizen.

De lezing van Sean Carney in het Philips Museum vond plaats tijdens het Design Year Weekend, onderdeel van het Mondriaan tot Dutch Design jaar. In Eindhoven en omgeving vinden de komende periode verschillende evenementen in dat kader plaats.

In oktober introduceert het Philips Museum een multimediale designtour: een virtuele tour die ook met augmented reality inzicht geeft in de designgeschiedenis van het bedrijf tot het heden. Van Louis Kalff in 1925, de ontwikkeling van het Philips logo tot en met co-creatie van vandaag de dag.

Foto credits: Philips