Author profile picture

Peazy wil binnenkort ook in Eindhoven beginnen met parkeerservice
Vijf maanden is de Rockstart Artificial Intelligence accelerator nu actief vanuit de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in Den Bosch. De eerste negen startups in het programma hebben onlangs hun vorderingen kunnen presenteren tijdens Demo Day. Hoewel het programma voor deze groep nog loopt tot half mei, heeft de gemeente Den Bosch er zelf nu al voordeel van. Onder meer via de inzet van de service die door een van de deelnemers, Peazy, wordt geleverd.

Het team van Peazy is op een missie om beschikbaarheid en vraag van stadsparkeren te voorspellen met behulp van AI. Hun ‘revolutie’, zoals ze het zelf noemen, is begonnen in Den Bosch waar het Rockstart-programma zich bevindt: de stadsgemeenschap is de pilotklant van de startup geworden. Peazy is van plan binnenkort uit te breiden naar de steden Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam.

Den Bosch is er blij mee. De gemeente levert waardevolle gegevens en inzichten in de parkeer-dynamiek van de stad, en krijgt daar nieuwe inzichten voor terug. “Elke stad is als een levend organisme, met specifieke kenmerken, eigenschappen en problemen die moeten worden opgelost”, zegt Ron Bos, Verkeersplanoloog Gemeente Den Bosch. “Als gemeente zijn we van mening dat onze stad slimme benaderingen nodig heeft om een betere plek om te wonen te worden. Daarom werken we graag met startups, die de belangrijkste bron van innovatie zijn in de hedendaagse economie. We streven ernaar de creativiteit en energie van de ondernemers afkomstig van Rockstart te koppelen aan onze eigen ervaring om op een snellere en efficiëntere manier zinvolle resultaten te bereiken.”

Rune Theill

Ook de andere startups in de Rockstart AI accelerator hebben in ongeveer vijf maanden in Den Bosch al behoorlijk wat vorderingen laten zien, zegt Rune Theill, mede-oprichter en CEO van Rockstart. “Onze benadering van het doelbewust brede programma voor teams die kunstmatige intelligentie toepassen in verschillende domeinen, is zeker nuttig gebleken voor de startups, omdat het een ideale omgeving creëerde voor hen om te experimenteren met hun producten en waardeproposities.”

Aan het begin van het programma ontvingen de startups een geldinjectie van € 20.000, met de belofte dat één van hen ook in aanmerking zou komen voor extra financiering van een van de investeerders van het programma. Inmiddels is de aanvullende financiering van €200.000 naar Aziobot, een startup uit India die werkt aan autonome schoonmaakrobots voor industrieel en retail gebruik.

Naast de gemeente Den Bosch kent Rockstart nog diverse ander partners: Exact, de Volksbank, VodafoneZiggo, JADS, BOM Capital, provincie Noord-Brabant, Kadans, NVIDIA, Atlassian, Wintertaling en Grant Thornton. “Allemaal hebben ze tijdens het programma waardevolle input voor de startups geleverd en vele vormen van begeleiding en ondersteuning aangeboden in hun respectievelijke bedrijfstakken”, zegt Theill.

Naast Peazy, zijn deze startups onderdeel van het AI-programma:

AirSquire, een startup uit Singapore die de manier waarop architecten en bouwbedrijven 3D-modellen controleren vernieuwt, is met zijn eerste proefprojecten in de industrie begonnen. Bedrijven zoals VolkerWessels en Pelser Hartman zijn de eerste klanten van de startup geworden.

Aziobot bouwt een prototype voor een autonome schoonmaakrobot voor eigenaars van grote gebouwen.

Na het bewijzen van hun waarde met het inspecteren van de eerste windturbines van Wien Energy (Oostenrijkse energieleverancier), sloot Birds.ai dit jaar een contract om het volledige veld van windturbines van het bedrijf te inspecteren. Telecombedrijven bekijken nu hoe dat ook kan werken voor het inspecteren van mobiele antennesystemen.

Baarb, een “Netflix-achtig” aanbevelingssysteem voor reizigers om hotels te boeken, heeft een paar grote pilotklanten kunnen binnenhalen en is hard aan het werk om waarde voor hen te leveren. Het analyseert honderden miljoenen datapunten, gestructureerd en ongestructureerd, sommige exclusief voor Baarb, om gepersonaliseerde resultaten te leveren.

Cambridge Humanae, dat psychologische tests en AI combineert om de menselijke betrouwbaarheid te begrijpen, ontwikkelt een SaaS-monitoringplatform, waarmee de nauwkeurigheid van stressmonitoring kan worden verbeterd.

GeoSpark, dat een op AI-gebaseerde technologie heeft ontwikkeld waarmee locatiegebaseerde apps een fractie van het vermogen kunnen verbruiken dat het normaal gesproken nodig zou hebben, heeft zijn Developer Platform en API gelanceerd.

Het team uit Zuid-Afrika, nFold, bouwt een platform voor recruiters van bedrijven en bureaus om kandidaten en vacatures bij elkaar te brengen door gebruik te maken van elkaars netwerken en databases. In de eerste twee maanden van zijn bestaan heeft nFold bijna 20 wervingsbureaus aangetrokken om een vertrouwd netwerk te vormen.

OPT/NET werkt aan een tool voor telecom- en serviceproviders die belangrijke incidenten (uitval) op de kritieke netwerken helpt voorkomen en zo hun klanten tevreden houdt en beschermt tegen operationele en cyberbedreigingen. De startup heeft onlangs haar nieuwste versie (4.0) van het OPTOSS-platform gelanceerd, die momenteel wordt gebruikt in verschillende pilots bij de leidende telecomproviders in Nederland.