© IO
Author profile picture

In de aanloop naar het Eindhovense duurzaamheidscafé op 19 september maakt E52 een korte serie interviews met de betrokkenen op die dag. Vandaag Bart van der Cammen, interim manager voor het bedrijfsleven. Hij heeft ervaring in diverse bedrijven en organisaties, onder andere in de high tech en de energiesector. Hij probeert duurzaam en economisch verantwoord ondernemen met elkaar te combineren. “Duurzame bedrijven, dat begint met een positieve business case, en wordt gestimuleerd door goede samenwerking en kruisbestuiving.”

Lees hier alle artikelen in deze serie


Meepraten over alle aspecten van duurzaamheid in Eindhoven? Zelf goede ideeën die daaraan kunnen bijdragen? Meld je hier aan voor het duurzaamheidscafé.


De gemeente Eindhoven en de kring Eindhoven van de Brabants Zeeuwse Werkgevers zijn op 1 juli gestart met een reeks projecten om bedrijven en instellingen in regio Eindhoven te verduurzamen. De echte uitrol is vanaf begin volgend jaar.

bart_van_der_cammen2_150x150.jpg__150x150_q85_crop_subsampling-2_upscaleVolgens Bart van der Cammen is dat hard nodig. “De aanleiding om wat te doen, is het feit dat Nederland achter begint te lopen op het gebied van de klimaatdoelstellingen, energiebesparing en duurzame energieopwekking. Eigenlijk is dat gek, want bij de verkenning die ik momenteel maak, blijkt dat eigenlijk iedereen Duurzaamheid een warm hart toedraagt. Maar natuurlijk is de eerste focus van bedrijven om winst te maken, en bij de meeste instellingen (of het nou in de Zorg of het Onderwijs is) spelen de financiën een grote rol.”

De kunst is dan ook om projecten te doen die zowel goed zijn voor het milieu als voor de organisatie die aan het project deelneemt. “Gezond voor de leefomgeving en gezond voor de portemonnee. Dat is een uitdaging, maar het goede nieuws is, dat dit zeker kan. Vaak zijn er investeringen nodig, om bijvoorbeeld het energieverbruik terug te brengen, of milieuvriendelijker te gaan werken. Maar zolang de investering binnen een paar jaar wordt terugverdiend, is er niks aan de hand.”

Energie die niet wordt verbruikt is de belangrijkste – en soms ondergewaardeerde – bron van duurzame energie, heeft Van der Cammen gemerkt. “Dat kan zo simpel zijn als een betere afstelling van machines of het aanbrengen van tijdschakelaars of bewegingssensoren. Op het gebied van verlichting kan veel met nieuwe technologie – zoals LED verlichting – worden gedaan. Isolatie en hoog rendement verwarming en ketels zouden standaard moeten worden.”

De tweede mogelijkheid is duurzame opwekking van energie, bijvoorbeeld via het aanbrengen van zonnepanelen op daken van bedrijven. “Veel bedrijven hebben grote oppervlaktes waarop panelen kunnen worden geplaatst. Als dat gecombineerd wordt met een partij die verstand heeft van energie en zonnepanelen, en een installateur, dan hebben we een totaaloplossing die werkt en voor alle partijen van voordeel is.”

Ten derde richt Van der Cammen zich op diverse recycling en cradle-to-cradle projecten. “De uitdaging kan daar onder meer bestaan uit het ontwerpen van nieuwe business concepten, aangezien het commercieel minder gunstig is als er minder verbruikt wordt.” Ruileconomie of betalen voor gebruik in plaats van bezit zijn oplossingen die dan om de hoek komen kijken.

In alle projecten speelt samenwerking een belangrijke rol, zegt Van der Cammen. Maar dat is in de uitvoering eerder een voordeel dan een nadeel. Immers, “dat is precies waar onze regio haar kracht aan ontleent.”


Meepraten over alle aspecten van duurzaamheid in Eindhoven? Zelf goede ideeën die daaraan kunnen bijdragen? Meld je hier aan voor het duurzaamheidscafé.