Author profile picture

Eindhoven heeft zichzelf als doel gesteld om in 2030 55% minder co2 uit te stoten, vijftien jaar later moet de stad zelfs helemaal energieneutraal zijn. Klinkt ambitieus, maar met een initiatiefvoorstel probeert de gemeente nu stappen te zetten richting deze doelen. De afgelopen maanden heeft de gemeente in samenwerking met Tauw, een Europees ingenieurs en adviesbureau gericht op duurzame ontwikkeling, verschillende verkenningsonderzoeken gehouden. Er werd gezocht naar de beste manieren om de daken in de stad te verduurzamen. De verkenningsfase is nu afgerond, de komende maanden zal een collectief van bedrijven instellingen en particulieren worden gevormd om de daken vorm te geven. Ook staan er pilotprojecten op het programma. Begin volgend jaar moet het collectief zelfstandig vorm gaan geven aan nieuwe projecten voor duurzame daken.

Maandag 19 september, tijdens het duurzaamheidscafé, wordt er verder over gesproken. Op 28 en 29 september, tijdens het congrestival, worden de eerste pilotprojecten bekendgemaakt.


Meepraten over alle aspecten van duurzaamheid in Eindhoven? Zelf goede ideeën die daaraan kunnen bijdragen? Meld je hier aan voor het duurzaamheidscafé op 19 september.


 

Hittestress

Tijdens warme zomerdagen kan de temperatuur in de stad al snel 5 graden celcius hoger zijn dan in het buitengebied. Dit is het zogenaamde hitte-eiland. Door het vele asfalt, de menselijke activiteiten en de lagere windsnelheden door hoge gebouwen hoopt warme lucht zich op. Wie de afgelopen dagen in het centrum van Eindhoven heeft vertoeft zal het verschil misschien wel hebben gevoeld. Met groene daken wil de gemeente dit hitte-eilandeffect te lijf gaan. Het idee erachter is dat de begroeiing een positief effect heeft op de verdamping van warme lucht. Maar dat is volgens verschillende onderzoeken niet het enige voordeel dat groene daken bieden, zo zou de begroeiing op de daken ook een koelend effect in de zomer, en een isolerende werking in de winter hebben. Dit kan dus flink schelen in energiekosten.

Wateroverlast

Niet alleen hittestress staat in het klimaatadaptatieplan van de gemeente op de agenda, ook wateroverlast is een belangrijk punt. Tijdens hevige regenbuien krijgt het riool het zwaar te voorduren en kan het vele water niet aan. Met overstromingen tot gevolg. Afgelopen juni kwam dit meerdere keren voor. Duurzame daken zouden ook hier oplossing kunnen bieden, als tijdelijk waterreservoir bijvoorbeeld. Zodat het water van hevige regenbuien niet in één keer door het rioolsysteem hoeft te worden verwerkt. Deze waterreservoirs zouden ook een koelend effect op de gebouwen hebben, iets dat in de zomer scheelt in de koelingskosten. (blauwe daken in het verkenningsonderzoek) Maar ook groene daken verminderen de wateroverlast. De planten nemen water, dat normaal gesproken rechtstreeks van het dak het riool instroomt, op.

Energie opwekken

In 2045 energieneutraal is nog een hele opgave, daarom heeft de gemeente ook gekeken naar de mogelijkheid om energie op te wekken met duurzame daken. Gele daken in het verkenningsonderzoek met Tauw. Om gebouwen zelfvoorzienend te maken zouden zonnepanelen, zonneboilers of kleine windmolens ideale oplossingen zijn om op een duurzame manier energie op te wekken. De komende maanden wordt er met het collectief een plan opgesteld hoe al deze maatregelen zullen worden bekostigd. Op 19 september zullen tijdens het Duurzaamheidscafe burgers en particulieren worden benaderd via het 040goedbezig platform om kennis en praktijk met elkaar te verbinden. Een week later op 28 september zullen de eerste pilotprojecten bekend worden gemaakt.

Hoofdfoto: Huis foto designed by Creativeart – Freepik.com