Author profile picture


Geen enkele andere regio haalt een groei van 3,4%
Vorig jaar zei ING nog dat 2017 economisch gezien een nek-aan-nek-race zou worden tussen Eindhoven en Amsterdam. Nu is volgens de ING-economen de winnaar al duidelijk: Eindhoven. Geen enkele andere Nederlandse regio (ING noemt er 40) kan tippen aan de hier gerealiseerde groei van 3,4%. Groot-Amsterdam is met 3,2% de enige andere regio die boven de 3 procent uit komt. Flevoland en Gooi- en Vechtsreek delen de derde plaats met 2,9%.

  1. Eindhoven +3,4%
  2. Amsterdam +3,2%
  3. Flevoland, Gooi- en Vechtstreek +2,9%

Voor 2018 verwacht ING dat Amsterdam en Eindhoven stuivertje verwisselen.

“Consumenten voeren hun uitgaven op”,

Onderaan dit artikel de volledige lijst met 40 regio’s

De Nederlandse economie groeit dit jaar stevig door, zo concludeert ING in de vandaag gepubliceerde cijfers. Net als in 2016 komt de groei op ruim 2% uit. “Consumenten voeren hun uitgaven op. Dat betekent drukkere winkels en vollere terrassen, maar ook meer werk voor bezorgers. Op de bouwplaats blijft de activiteit toenemen en ook notarissen, uitzendbureaus en accountants maken meer uren dan vorig jaar.”

De bouw is voor het derde jaar de snelst groeiende sector met in zijn kielzog de zakelijke dienstverlening. De arbeidsmarkt herstelt dit jaar verder en legt daarmee een solide bodem onder de economische groei. Transporteurs, horecaondernemers en de IT-bedrijven vinden met steeds meer moeite personeel.

VDL NedCar (gevestigd in Born, maar met grote invloed op de toeleveringsbedrijven in en rond Eindhoven) is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het succes van Eindhoven.

“De economie draait nu prima. Toch kunnen vooral de bedrijven die zich op de export richten de komende jaren last gaan ondervinden van de Brexit en de protectionistische wind. Nederland is daarvoor zeer gevoelig.”, aldus Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland. “Maar aan de andere kant is er een kans dat een nieuw kabinet de ruime overheidsfinanciën inzet voor lagere belastingen. Dat merken consumenten in 2018 als de onderhandelingen snel verlopen, of 2019 als ze meer tijd in beslag nemen. Die twee zouden elkaar de komende jaren wel eens in evenwicht kunnen houden, zodat de economie nog een paar jaar heel aardig groeit.”