Author profile picture

Nederland bouwt meer kantoorpanden dan het sloopt. Voor Eindhoven is het verschil ook groot: er werden tussen 2012 en vorig jaar 21 panden meer gebouwd dan gesloopt. Dagblad Cobouw maakte er, op basis van CBS-cijfers, een mooi overzicht van, met als onderliggende boodschap: “kan dat niet wat beter in verhouding komen?”

Logische gedachte, als je ziet dat de tien gemeenten die vorig jaar de meeste nieuwe kantoren opleverden, samen goed zijn voor 267 nieuwe locaties; ze sloopten vorig jaar bij elkaar slechts 34 kantoren. Toch is er wel een behoorlijke nuance bij aan te tekenen: waarschijnlijk zijn de nieuwe kantoren die het CBS registreert een stuk kleiner dan de gesloopte. Volgens vastgoedexperts is het aantal kantoormeters dat jaarlijks verdwijnt de laatste jaren groter dan het aantal kantoormeters dat er nieuw bijkomt, zo schrijft Cobouw.

Schermafbeelding 2015-10-20 om 22.12.33Eindhoven staat niet alleen met het bouwoverschot. In de meeste gemeenten is nog weinig werk gemaakt van de overtollige kantoren. Ruim de helft (162) sloopte de afgelopen drie jaar geen enkel kantoorpand. Volgens Cees-Jan Pen, lector Brainport bij Fontys en gespecialiseerd in leegstaand vastgoed, zou Eindhoven er goed aan doen de sloophamer wat fanatieker te gaan gebruiken.

Die opmerking stuit op nogal wat weerwoord. Wethouder Staf Depla (economie) vraagt zich direct af of de cijfers niet misleidend zijn omdat Eindhoven meer dan gemiddeld kantoren ombouwt tot woningen, in plaats van deze te slopen. Hij noemt Philips Lighting als voorbeeld: 45.000 vierkante meter kantoorruimte waar binnenkort woningen uit ontstaan, inclusief meer groen. “Eindhoven zit vast in de top-3 van steden die kantoren ombouwen tot woningen.”

Thom Aussems, directeur Trudo en specialist in stedelijke vernieuwing, waarschuwt eveneens tegen het al te ongenuanceerd om sloop roepen. “Met dat sentiment was ook de Witte Dame bijna gesloopt.” Ook Joks Janssen, hoogleraar ruimtelijke planning en erfgoed in Wageningen, adviseert Eindhoven voorzichtig te zijn met de slopershamer. “Erfgoed ontstaat geleidelijk, vaak als gevolg van een spontaan en onplanbaar proces van (her)waardering; kansloos wordt op die manier kansrijk.”

Op 2 december is er in het Designhuis een symposium “Leren van Leegstand“. Het Fontys Lectoraat Brainport is de organisator.

Wel gesloopt: het oude postkantoor bij het station
Wel gesloopt: het oude postkantoor bij het station