Author profile picture

Schermafbeelding 2015-03-19 om 15.03.07

UPDATE: Eric van Schagen won op 23 maart de BOV-trofee voor ondernemerschap met visie. Hier meer.

e52 vraagt prominente inwoners van de Brainportregio naar hun visie op heden en toekomst van Eindhoven. Vandaag Eric van Schagen, ceo van technologiebedrijf Simac.

Uit alle hoeken van de wereld komen ze naar Eindhoven. Een smeltkroes van culturen die volgens Eric van Schagen misschien nog wel het meeste weg heeft van de Amerikaanse samenleving. “En niet alleen vanwege de diversiteit van afkomst van al die mensen”, zegt de Simac-ceo. “Maar zeker ook vanwege hun ondernemingszin. Dat was al in de tijd dat Philips groot werd: dat bedrijf trok mensen uit alle windstreken aan die bereid waren hun vertrouwde omgeving achter zich te laten, echte ondernemers dus. En je ziet het nog steeds, bij de kinderen van die Philipsmensen en bij al die anderen die nu door bedrijven als ASML, NXP of de High Tech Campus worden aangetrokken. We zijn een regio van pioniers.”

Schermafbeelding 2015-03-19 om 14.46.56

En als ze vanuit al die verre oorden hier arriveren, in wat voor omgeving komen ze dan terecht? “In elk geval in een prima leefklimaat. Een veilige regio, waar gemeenschapszin belangrijk is. Maar ook een regio waar we af en toe wat minderwaardig doen over onze prestaties en onze voorzieningen.”

En dat is niet terecht, zegt Van Schagen. Hij hoort het ook wel eens: prachtige stad dat Eindhoven, maar het zou de culturele uitstraling van Amsterdam of Brussel moeten hebben. “Onzin. De afstanden hier zijn zo klein, dat het zinloos is om Amsterdam of Brussel te gaan nabootsen. Laat liever zien dat het allemaal in de buurt is, zodat we ons in Eindhoven kunnen concentreren op kleine maar merkbare verbeteringen. Wat echt zou helpen? Wat meer bomen in de binnenstad en aandacht voor gezelligheid. Verbind de Bergen via de Kazerne met het Van Abbe, dan kom je ergens.”

20150312_120818

Volgens Eric van Schagen zijn dat de details waar de expats voor vallen. “Ze moeten zich hier thuis kunnen voelen. Voor een deel lukt dat al hoor. Als ik op vrijdagavond in Veldhoven naar een café ga, dan hoor ik al volop engels spreken. Maar het kan beter. Wat me bijvoorbeeld opvalt is dat ASML letterlijk naast de deur is, maar dat nog geen enkele Spanjaard of Indiër zich bij hockeyclub Basko heeft aangemeld. Dat betekent dat er nog veel werk te verzetten is in de integratie.”

Schermafbeelding 2015-03-19 om 14.43.42

Mobiliteit

Wie met trein of vliegtuig naar Eindhoven komt en van daaruit naar ASML of de High Tech Campus wil, laat nog wel eens een paar welgemeende zuchten van verbazing horen. Het openbaar vervoer in deze regio kan, anders gezegd, nog wel wat verbetering gebruiken. Van Schagen ziet ook dat Eindhoven wat dat betreft ver achter loopt op de Randstad. “Maar zo heel raar is dat niet. Er zijn relatief weinig grote bedrijven in de binnenstad en bovendien is de situatie voor het autoverkeer blijkbaar nog behoorlijk acceptabel. Dat bij elkaar zorgt ervoor dat er hier minder behoefte is aan grote OV-projecten. Ja, we hadden de Phileas, op zich een supergoed idee, maar misschien zijn we gewoon niet lang genoeg doorgegaan in de oorspronkelijk bedachte uitvoering. Nu geloof ik niet dat er snel nog zo’n project gaat komen. Ooit keert de wal het schip en zullen we met nieuwe oplossingen voor onze mobiliteit moeten komen, maar de komende tien jaar zal dat nog niet zo’n vaart lopen.”

Nee, voorlopig geen metrolijn tussen station, vliegveld, ASML en campus.