Author profile picture

De E3 Expo in Los Angeles is in volle gang, onder andere met de Eindhovense startup Manus Machina. Er staat echter nog een Eindhovens bedrijf op de grootste gamesbeurs ter wereld: Seecubic, al moet je goed kijken om hen te vinden.

Seecubic maakt 3d-beelden zonder dat vervelende 3d-brilletje. Dat is mogelijk dankzij een speciale beeldschermtechnologie, die het Eindhovense bedrijf Ultra-D heeft gedoopt. Seecubic is opgericht door onder andere een aantal ex-Philipsmedewerkers. Die werkten destijds voor de divisie 3D-Solutions, waar Philips in 2009 de stekker uit trok. Daar werden 3d-schermen ontwikkeld, maar de benadering van de Philips-divisie was volgens Hans Zuidema, nu CTO van Seecubic, niet de juiste.

3d vanuit iedere hoek

“Daarom zijn we het maar zelf gaan doen”, vertelt Zuidema. “We hebben in onze eigen tijd de technologie van Philips afgebroken tot de basis.” Van daaruit is Seecubic de technologie opnieuw gaan ontwikkelen. De schermen van Philips werkten destijds met zogeheten sweet spots. Dat zijn plekken waarop je echt 3d-beelden in het scherm ziet. Schuif je een stukje naar links of rechts, dan werkt het niet.

Dat is bij Seecubic niet meer het geval. Hun 3d-schermen bieden in een kijkhoek van 140 graden overal 3d-beeld. Daarvoor heeft Seecubic een eigen optisch systeem ontwikkeld dat deelbeelden naar beide ogen stuurt. In onze hersenen worden die samengevoegd tot een beeld dat ons de illusie van diepte geeft. Daarnaast werkt Ultra-D met scherptediepte, dat het idee van 3d-beeld verder versterkt. Met de technologie van Seecubic is deze scherptediepte bovendien aan te passen door de kijker, hetzelfde als je met de afstandsbediening het volume regelt.

Seecubic werkt aan een compleet ecosysteem rond zijn Ultra-D-technologie. Naast het optische systeem voor het weergeven van 3d-beelden op de schermen, zorgen de Eindhovenaren ook voor de software om bestaande 3d-content om te zetten naar het Ultra-D-formaat en technologie om in Ultra-D uit te zenden.

Geen productie

Seecubic gaat echter zelf geen 3d-tv’s leveren aan consumenten. Dat laat het Eindhovense bedrijf over aan grote tv- en monitormakers als Samsung, Sony en LG. Die moeten de technologie van Seecubic in licentie gaan gebruiken. Zuidema: “Hardware is voor ons een te dure business. Bovendien zouden we dan concurreren met onze eigen klanten.”

Dat verklaart ook waarom Seecubic zelf lastig te vinden is op de E3, want de Eindhovenaren staan niet op de lijst met standhouders. “We willen samen met partners nieuwe producten laten zien”, legt Hans Zuidema uit. “We hoeven zelf niet bekend te zijn bij het grote publiek.” De E3 is voor Seecubic vooral een podium om te laten zien wat er mogelijk is en een manier om in contact te komen met zowel producenten van schermen als makers van content.

Ondanks dat Seecubic zelf geen 3d-schermen wil gaan bouwen, is er op het Park Forum in Eindhoven wel een kleine productielijn met een clean room. Die is voor de productie van demo’s . Tv’s met Ultra-D zijn nog niet te koop. Zuidema: “De demo’s staan bij onze klanten, maar we hebben nog geen contracten afgesloten voor de productie. Maar, in principe is onze Ultra-D-technologie klaar om naar de consument te gaan. Waarschijnlijk zijn de eerste tv’s met onze technologie binnen afzienbare tijd te koop.”