Author profile picture

 

De organisatie van de jaarlijkse Dutch Technology Week kijkt terug op een succesvolle zesde editie. In zes dagen bezochten ruim 37.000 mensen één of meerdere van de ruim vijftig events. Het ging daarbij zowel om publieksevenementen als om bijeenkomsten voor meer specifiek geïnteresseerde bezoekers zoals studenten of professionals.

Lees hier alle 53 verhalen die E52 maakte over de Dutch Technology Week

Dinsdag 16 mei was er een speciale dag voor leerlingen van het voortgezet onderwijs (VO-dag). 80 HAVO 4 -leerlingen gingen op pad in Brainport Eindhoven voor gesprekken met jonge professionals uit de high tech sector. In de middag stond het techniekfestival Night of the Nerds op de agenda. Tijdens het evenement werden de ruim 4000 deelnemers (tussen 14-19 jaar) getrakteerd op de nieuwste digitale en technologische ontwikkelingen.

Woensdag 17 mei werd op de High Tech Campus door de studenten van Business Core Eindhoven het Eindhovens Studenten Symposium georganiseerd met als thema ‘Smart City’. Donderdag 18 mei was het de beurt aan de MBO-ers: 250 studenten van het SUMMA College, ROC De Leijgraaf en ROC Ter AA gingen op bedrijfsbezoek bij tech bedrijven. Het werd een dag die voor een aantal studenten direct concreet resultaat opleverde: zij verzekerden zich van een stageplek.

Ook de leerlingen van het basisonderwijs groep 7 en 8 kwamen aan hun trekken in Helmond, Hapert en op de High Tech Campus in Eindhoven: op deze locaties waren speciale dagen voor het basisonderwijs. En bijzonder: op vrijdag en zaterdag werd de FIRST Tech Challenge, een internationale roboticacompetitie voor jongeren tussen 12 en 20 jaar met meer dan 500 deelnemers en hun fans uit 10 verschillende landen, gehouden in het Klokgebouw op Strijp-S.

Professionals
Behalve voor jongeren en studenten was er uiteraard ook veel aandacht voor de professional tijdens de DTW. Ingenieurs, ontwerpers, docenten, ondernemers, start ups & scale ups, investeerders en andere bezoekers met een aan techniek verwant beroep werden meegenomen in maatschappelijke thema’s als gezondheidszorg, energie/duurzaamheid en mobiliteit tijdens diverse events. Dit jaar werd ook nadrukkelijk verbinding gelegd tussen de drie economische kerngebieden, Amsterdam, Rotterdam en Brainport Eindhoven en werd actief samengewerkt met FME. Dit resulteerde o.a. in een aantal FME-netwerkbijeenkomsten in het land.

De week werd traditiegetrouw afgesloten met de High Tech Ontdekkingsroute op zaterdag 20 mei. Op vijf locaties in Brainport Eindhoven en vier locaties in Noord-Nederland gaven toptechnologie bedrijven een kijkje ‘in de keuken’ van hun organisatie. Een dag voor jong en oud, voor professionals en liefhebbers. Er was veel te zien, te doen, te beleven: zelf een robot besturen, een kennismaking met 3D-geprint eten, een echte F16 van dichtbij bewonderen, zelf aan de slag met de nieuwste VR-technieken, innovaties voor persoonlijke gezondheidszorg, kortom: een inspirerende dag voor jong en oud.

Eén van de organisatoren van de locatie Helmond – De Peel is Pim van de Mortel. Meer dan 50 bedrijven namen daar deel aan de High Tech Ontdekkingsroute en zij ontvingen gedurende de dag ruim 3500 bezoekers. Van de Mortel zegt: “Bijzonder dat we hier vandaag zo mooi een verbinding kunnen maken tussen techniek, De Peel en Brainport Eindhoven. Dit is zeker ook ontstaan vanuit een vanzelfsprekende samenwerking tussen alle partijen.”

Numerus fixus
Het mogelijk herinvoeren van een numerus fixus voor technische studies was een onderwerp waar gedurende de week tijdens verschillende events over werd gesproken. De vraag die centraal stond: hoe is het mogelijk dat er gesproken wordt over de invoering van een numerus fixus voor een kansrijke richting als technologie? In de woorden van Frits van Hout, bestuurslid ASML en voorzitter DTW: “Iemand die een technische studie gedaan heeft, op welk niveau dan ook, is zeer gewild op de arbeidsmarkt. Niet alleen bij technische bedrijven. Maar ook bij banken, adviesbureaus, de zorg, het onderwijs. Technologie is overal en we hebben overal mensen nodig die weten hoe technologie werkt en hoe je technologie in kunt zetten om je werk nog beter te doen.”