Author profile picture

De Academic Awards zijn vorige week woensdag uitgereikt aan de onderzoekers van de TU/e die de beste thesis van 2016 hebben geschreven. De winnaar in de categorie ‘beste eindproject van PDEng’ is Evangelos Stamatopoulos. Hij ontwikkelde samen met zijn onderzoeksteam een model van omgevingssensoren, relevant voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Hij wist dit omgevingsmodel succesvol toe te passen bij de zogeheten Traffic Jam Assist functie in DAF vrachtwagens. Hij vertelt over zijn onderzoek en over hoe hij Eindhoven heeft ervaren in de vier jaar dat hij hier woonde.

Wat houdt jouw onderzoek in?
“Het idee achter dit project is om de toekomstige uitdagingen van de automotive industrie aan te kunnen. Tegenwoordig zijn er steeds meer slimme systemen in onze auto’s te vinden, bijvoorbeeld Adaptive Cruise Control, Lane Keeping of Emergency Braking. Dit zijn systemen om het rijden veiliger te maken voor de bestuurder en de medeweggebruikers, maar ook om het de bestuurder makkelijker te maken en autorijden comfortabeler te maken. Het ultieme doel van de industrie is om zelfrijdende auto’s en vrachtwagens te ontwikkelen, waarbij de inzittenden de voertuigen niet meer mogen besturen.”

Omgevingsmodel
“De eerste stap om dit te kunnen bereiken is om een omgevingsmodel te maken. Als je aan het rijden ben neem je de omgeving in je op om dat vervolgens te verwerken in je rijgedrag. Bij zelfrijdende auto’s is het heel erg belangrijk om te weten wat er buiten je auto afspeelt. Tegenwoordig heb je allerlei sensoren in je auto, zoals radar en camera’s, maar met maar één sensor krijg je niet alle informatie over je omgeving. Dat is waar het idee van een omgevingsmodel een verschil kan gaan maken. In plaats van maar een sensor die beperkt is, kan je twee of meerdere sensoren gebruiken en deze fuseren, dat is het idee van ‘sensor fusion’. Je voegt de informatie die van verschillende sensoren in het voortuig afkomt bij elkaar om zo een model te maken van de omgeving ervan. Dat model is nauwkeuriger en betrouwbaarder doordat als een sensor het begeeft, een andere sensor de taken ervan overneemt. Dit zorgt ervoor dat wij meer geavanceerde functies kunnen toevoegen aan de auto, die een hoger niveau van veiligheid en automatisering nodig hebben.”

“We hebben twee sensors in de vrachtwagen gecombineerd, een radar en een camera, om zo een werkend omgevingsmodel op te leveren en dat is gelukt.”Evangelos Stamatopoulos, Winnaar Academic Awards

Sensor fusion algoritme
“Wij hebben een ‘sensor fusion’ algoritme ontworpen en toegepast in de software die we hebben geschreven. Die heeft een input, de output van alle sensoren, en geeft als output een object list met alle informatie over de omgeving van de auto. Zelfs DAF had op dit gebied geen ervaring, dus we konden niet voortbouwen op een systeem, maar hebben het van de grond af opgebouwd. Alle ideeën en theorieën over ‘sensor fusion’ hebben we dus in praktijk gebracht. Aan het einde van de negen maanden die ik bij DAF heb doorgebracht, moest ik een proof of concept hebben gemaakt, zodat ze konden zien dat de technologie ook in hun vrachtwagens werkt. We hebben twee sensors in de vrachtwagen gecombineerd, een radar en een camera, om zo een werkend omgevingsmodel op te leveren en dat is gelukt. Het algoritme en de techniek die we eromheen hebben gemaakt werkt voor verschillende geavanceerde toepassingen.”


Evangelos Stamatopoulos

TU/e

Hoe heb je Eindhoven ervaren?
“Eerlijk gezegd heb ik de beste vier jaar van mijn leven hier in Eindhoven gehad, het was een geweldige ervaring. Ik kwam in 2012 voor mijn master naar Eindhoven toe. Oorspronkelijk kom ik uit Griekenland, maar ik wilde hier graag studeren omdat dit toch het Silicon Valley van Europa is. Ik heb tijdens mijn studie aan de TU/e veel mensen ontmoet, vrienden gemaakt en geweldige herinneringen aan mijn tijd hier. Ik heb mezelf ontwikkeld op technisch en sociaal gebied en dat heeft een boost gegeven aan mijn carrière. Ik hou van de cultuur die in deze stad heerst. Mensen zijn hier zo creatief, ze proberen altijd met iets nieuws te komen en je blijft jezelf hier verrassen. Ze bedenken niet alleen dingen, ze maken het hier ook waar. Jullie houden van technologie hier en dat is mooi.”

Waarom Stuttgart?
“Ik wil in mijn persoonlijke leven en in mijn carrière zo veel mogelijk verschillende dingen proberen als ik kan. Elke keer dat ik iets nieuws probeer moet ik mezelf weer opnieuw bewijzen en dat houdt me gemotiveerd. Daarom ben ik naar een nieuwe stad en een nieuw bedrijf gegaan, ik geloof dat ik daardoor beter wordt. Ik vond het een mooie tijd in mijn leven om te verhuizen en nieuwe dingen te ontdekken. In Stuttgart gaat alles om auto’s en de automotive industrie, dus voor een automotive engineer zoals ik is dat de hemel.”