Author profile picture

Voor de tweede maal organiseert E52 zijn jaarlijkse Expat Top-10. Hiermee zetten we Eindhovense internationals in het zonnetje voor hun goede werk voor de stad. Het thema van de Top-10 is dit jaar ‘Sport & Leisure’. Elke dag presenteren wij een interview met een van de winnaars. Waarin je bijvoorbeeld leest over hoe ze in Eindhoven terecht zijn gekomen, hoe zij zich inzetten voor de stad en hoe zij Eindhoven bekijken vanuit hun internationale perspectief. Vandaag: Arash Helmi.

Arash Helmi
Geboren in 1984
Komt uit Mashad, Iran
In Eindhoven sinds 2012
#1 op bucketlist: “door alle landen in de wereld reizen”

Toen Arash Helmi naar Nederland verhuisde, miste er iets voor hem. Daarom begon hij PARVAZ, een groep gewijd aan kunst, cultuur, muziek en menselijke studies. In het begin ging het alleen over Perzische cultuur, maar nu bestaat de groep uit meer dan twintig nationaliteiten. Ze organiseren allerlei soorten evenementen om over elkaars geschiedenis te leren.

“Alles was goed maar het is nog steeds moeilijk om bij nul te beginnen”
Nadat Helmi zijn Bachelor in chemische technologie in Iran had afgerond, wilde hij naar de beste technische universiteit. “Eén van mijn professoren werkte ook in Zweden. Dus door hem ging ik naar het buitenland. Ook al woonde ik daar drie en een half jaar, ik voelde me niet thuis. Overdag had ik mijn baan maar ’s avonds ervoer ik een kloof. Ik had niet echt een sociaal leven.” Toen kreeg Helmi de kans om in Nederland te gaan wonen. “Eén van mijn professors vertelde me over een aanbod in Eindhoven. Op de TU kon ik mijn PHD doen, dus ik ging erheen. Ik vond Eindhoven echt meteen leuk. Mijn integratie was makkelijker dan in Zweden maar toch was het moeilijk, omdat ik weer bij nul moest beginnen.”

“Als je in het buitenland bent en je begint met werken, mis je de sociale aspecten en heb je ’s avonds een kloof.”
Helmi heeft al geleerd dat werk niet alles is in het leven. “Ik miste vermaak en het sociale aspect. Daarom begon in PARVAZ in 2013. Het begon met vijf mensen die Perzische literatuur recenseerden. Maar we konden onszelf niet uitdagen omdat we allemaal een Perzische culturele achtergrond hadden. We wilden meer en verschillende culturen in ons netwerk.” Deze wens kwam uit omdat het netwerk nu uit 173 mensen uit 22 verschillende mensen bestaat. Nu gaan de evenementen niet meer alleen over literatuur. Er zijn filmavonden, festivals, culturele projecten en meer. “Dream and Dare was een van de evenementen die we georganiseerd hebben. Mensen met verschillende culturele achtergronden moesten in zeven minuten vertellen waar ze over droomden toen ze zeven jaar oud waren. We hebben ook een Wereldgeschiedenisproject gedaan, en een Kunstgeschiedenisproject. Het kunstproject duurde een jaar terwijl er iedere twee weken een evenement was. We begonnen met het leren over kunst van Mesopotamië en we eindigden in het Van Abbemuseum met eigentijdse kunst.” De evenementen hebben altijd een culturele waarde. “Met PARVAZ leren we meer over elkaars gemeenschap en geschiedenis door middel van onze projecten. Neem bijvoorbeeld het kunstproject. We kunnen betrekking hebben op de culturele omgeving door het leren over kunst.”

Helmi is van mening dat het moeilijker is voor internationals om hun sociale aspecten van hun leven te behouden wanneer ze immigreren. “Het gaat niet alleen om activiteiten met vrienden, het is een deel van een gemeenschap en ik ben blij dat ik daarbij kan helpen. Wanneer mensen meer over elkaar leren wordt elkaar accepteren en omgaan met elkaar makkelijker. Bovendien vergeten we dankzij PARVAZ onze eigen cultuur niet. We kunnen interactie aangaan tussen de verschillende culturen. Mensen zijn in verschillende landen opgegroeid maar hebben soortgelijke belangen en waarden.” Helmi legt uit waar de naam PARVAZ vandaan komt. “Parvaz is eigenlijk een Perzisch verhaal over duiven waar een net overheen gegooid wordt. Eén voor één proberen ze weg te vliegen maar het lukt ze niet vanwege het net. Dan proberen ze allemaal tegelijk om weg te vliegen en zo ontsnappen ze aan het net. Het laat zien dat we elkaar nodig hebben.”

“Als we het verhaal van elkaar beter kennen, begrijpen we meer van elkaar en hebben we minder conflicten.”Arash Helmi Siasi Farimani, – Winner Expat Top-10

“Als er een probleem is, hebben Nederlanders altijd een heldere oplossing”
Helmi voelt zich in Nederland meer thuis dan in Zweden. “Hier voel ik me meer deel van de maatschappij. Ik ben gelukkiger omdat ik een netwerk aan vrienden heb met wie ik mijn verdriet en geluk kan delen. Misschien is het makkelijker om me thuis te voelen omdat er meer internationals zijn dan in Zweden.” Helmi probeert door te gaan met het organiseren van internationale evenementen. “Samen met anderen probeer ik te bedenken wat er mist. We willen meer vermaak en activiteiten in het Engels die gaan over kunst, cultuur en filosofie.”

Helmi voelt zeker de ruimte om te groeien in Nederland. “Nederlanders zijn toleranter en minder conservatief dan in Iran. Het is redelijk gemakkelijk om een goede levensstandaard te bereiken. Hoewel het nog steeds moeilijk is om een echt hooggeplaatste baan in bijvoorbeeld management te bereiken. Ik denk dat Nederland het makkelijkste van de westerse landen is om dat te doen, maar nog steeds niet zo gemakkelijk als in de V.S.” Bovendien herkent Helmi een pragmatische cultuur in Nederland. “Perzische mensen hebben meer een droomcultuur. En wanneer Nederlanders een probleem zien, hebben ze er onmiddellijk een heldere oplossing voor.”