Author profile picture

De expat top-10 richt de spotlight op internationals die Eindhoven vooruit helpen. Op E52 verschijnt elke dag een portret van een winnaar, op zoek naar hun Eindhovense ervaring en het perspectief op de stad waar ze zijn komen wonen en (al die tijd) zijn blijven hangen. Vandaag: Bert Blocken.

expattop10logo
Naam: Bert Blocken
Leeftijd: 42
Beroep: Hoogleraar op de Technische Universiteit Eindhoven
Woont in Eindhoven sinds: 10 jaar geleden

 

Bert Blocken, geboren in Hasselt (1974), studeerde in 1998 af aan de Universiteit in Leuven. Hij deed onderzoek in Montreal voordat hij tien jaar geleden naar de Technische Universiteit Eindhoven kwam. Sinds 2011 bezet hij de leerstoel Building Physics en heeft zich in die functie onder meer gebogen over vraagstukken binnen de Stedenbouwfysica en Wind en Egineering. Blocken ontwikkelde de eerste Massive Open Online Course voor de universiteit. Ook maakt hij graag een uitstapje naar aerodynamica in de sport.

‘De ambitie om meer buitenlands talent binnen te halen sprak me aan’
“Om eerlijk te zijn kende ik de Technische Universiteit Eindhoven niet heel erg goed, ik zat in Canada en probeerde een positie in Vlaanderen aan de universiteit te krijgen. Maar er was niet direct een positie vrij. Jan Hensen attendeerde me op de sterke bouwfysica-unit die hij aan het uitbouwen was. Het viel me goed mee, ik heb het erg naar mijn zin. Vooral de visie van Hensen om meer internationaal talent aan te trekken sprak me aan. En de fijne samenwerking met collega’s.”

“Ik krijg weleens aanbiedingen van andere universiteiten uit het buitenland, maar ik heb een grote onderzoeksgroep van 32 personen, die kan ik toch niet zomaar achterlaten? Die verantwoordelijkheid voel ik wel. Ik heb hier genoeg te doen.”

‘Eindhoven heb ik leren kennen als een fijne en zeer compacte stad’
“Alles zit hier op loop- of fietsafstand. Ook de campus zit dicht bij het centrum, dat is in het buitenland wel eens anders, daar zie je toch dat universiteiten een eind buiten de stad liggen. Hier is het ontzettend fijn dat wanneer er collega’s van ver komen, dat we na een lange dag naar de stad kunnen wandelen om nog een hapje te eten.”

“Maar wat me voornamelijk hier houdt zijn de dynamiek en de ambitie van de universiteit. Er is hier veel mogelijk.  Aan het eind van het jaar komt er een nieuwe windtunnel van 40 meter op de campus, collega’s in het buitenland zijn daar wel een beetje jaloers op ja. Die dynamiek komt deels omdat de universiteit relatief klein is, geconcentreerd op engineering. Hierdoor zijn de lijntjes korter en beslissingen sneller gemaakt. Maar ook buiten de universiteit wordt samenwerking gezocht, er zijn ontzettend veel bedrijven in de regio die vooruit willen en baat hebben bij een samenwerking met de TU/e. Die ambitieuze instelling van de universiteit, beter worden, hoog scoren op de ranking, in combinatie met de vele samenwerkingen juich ik zeer toe.”

De stad verbeteren zou eigenlijk al bij het ontwerpen van gebouwen moeten beginnen’
“Neem bijvoorbeeld dit gebouw (Vertigo gebouw op de TU/e), dat is eind jaren negentig gerenoveerd. Het ziet er natuurlijk prachtig uit met al dat glas. Maar in de zomer moet de airco flink blazen voor een aangename temperatuur. Er is wel iets van zonwering, maar dat is vooral tegen de verblinding van de zon. En in de winter draait de verwarming overuren, het ontwerp is allesbehalve duurzaam.”

“Op de TU/e zijn we nu bezig met een studie hoe we een stad en gebouwen zo kunnen ontwerpen dat er tijdens hittegolven minder doden vallen. Je kunt wel overal airco plaatsten maar dat werkt averechts. Een airco koelt de lucht in het gebouw maar blaast warme lucht naar buiten. Met als gevolg dat het nog warmer wordt. Mijn hoogleraar op de universiteit in Leuven zei altijd dat als een gebouw in ons klimaat airco nodig heeft, het slecht is ontworpen. Eigenlijk pleit ik voor regels die architecten en ontwerpers binden om hier rekening mee te houden. Kijk verder dan het gebouw alleen. Maar dit is lastig te organiseren, de bouw is een conservatieve sector.”

‘Hier kan een kind van zes je in het Engels de weg wijzen’
“De internationale mix hier is goed. Nederlanders zijn erg verwelkomend. Ik ben niet overal in de wereld geweest, maar heb wel veel gezien. Maar dat verwelkomende heb ik echt in nog geen andere cultuur zo terug gezien als hier. Misschien dat het komt omdat Nederland altijd een handelsnatie is geweest, ik weet het niet. Maar buitenlanders worden altijd erg goed ontvangen, die tolerantie werkt heel prettig.”

“Ik moest wel lachen toen ik hoorde dat ik in de Expat Top 10 zit, ik een expat? Ik ben inmiddels een halve Nederlander. Niet alleen omdat de Brabantse en Belgisch-Limburgse cultuur zoveel op elkaar lijken, maar ook omdat ik hier al zo lang ben. Van een echte cultuurshock heb ik geen last gehad, al moest ik wel wennen aan sommige uitdrukkingen: ‘op die fiets’ nam ik in het begin letterlijk. Maar dat zijn kleinigheidjes natuurlijk.”

Vrijdag verschijnt het volgende artikel in de expat-serie op de site. Kijk hier voor alle artikelen in de serie.