Author profile picture

De expat top-10 richt de spotlight op internationals die Eindhoven vooruit helpen. Op E52 verschijnt elke dag een portret van een winnaar, op zoek naar hun Eindhovense ervaring en het perspectief op de stad waar ze zijn komen wonen en (al die tijd) zijn blijven hangen. Vandaag: Zuzanna Skalska.

expattop10logo
Naam: Zuzanna Skalska
Geboren in 1971
Beroep: Trendexpert
Woont in Eindhoven sinds: Zeker 20 jaar

 

De Poolse Zuzanna Skalska is eigenaar van het Eindhovense 360 Inspiration. Ze is een trendexpert op het gebied van toekomstscenario’s en innovatie. Ze was onder meer zeven jaar lang betrokken bij de organisatie van de Dutch Design Week en is daar nog steeds actief als adviseur. Ze startte in 2011 een design academie in Poznan in Polen (School of Form), waar dit jaar 120 studenten afstudeerden. Verder geeft ze over heel de wereld lezingen over design en business strategy.

‘Ik wilde niet in Polen blijven om te studeren.’
“Dan had ik het vak geleerd van iemand die nooit in de praktijk heeft gewerkt. Zo gaat dat daar. In de jaren 90 kwam ik naar Eindhoven. Ik begon aan de Academie voor Industriële Vormgeving, ik ben nog van de oude garde. Eindhoven was toen nog echt een arbeidersstad, mensen spraken gebrekkig Engels, echt boeren Engels en alles was heel Brabants. De tolerantie was veel minder dan nu, er werd gelachen om een meisje uit Polen dat kwam om te studeren. Het was vanaf het begin gaan voor de volle integratie – ik stond met Koninginnedag ook Oranje te doen – voor isolatie had ik geen tijd.”

‘Als ik in de trein zit en voorbij het klokgebouw kom dan weet ik dat ik thuis ben.’
“Op de Academie voor Industriële Vormgeving heb ik vrienden voor het leven gemaakt. Eindhoven, daar ligt mijn hart. Na het afstuderen in 1998 was mijn droombaan om bij Philips Design aan de slag te gaan. Maar ik durfde niet, waarom zouden ze mij aannemen, dacht ik. Toen heb ik een mooi Nederlands spreekwoord geleerd van een vriendin. Niet geschoten is altijd mis. Ik solliciteerde en werd gewoon aangenomen. Ik was sprakeloos, dit was zo’n geweldig gevoel. Vanaf dat moment had ik het gevoel dat ik bergen kon verplaatsen.”

“Ik voel me een van de moeders van de Dutch Design Week, het begon allemaal met de dag van het ontwerp op de TU/e. Dat is uiteindelijk uitgebouwd tot een hele week. Ik heb ruim 7 jaar in het bestuur gezeten. We hebben, zeker in het begin, flink moeten knokken voordat Eindhoven in de meerwaarde van het evenement geloofde. Dat het lukte, met ons kleine maar fantastische team maakt me ontzettend trots. En ik zet me nog steeds met volle overgave in voor dit evenement, alleen meer in een adviserende rol. Maar ieder jaar huil ik van geluk.”

‘Eindhoven is de stad van de technologie, maar waar zie je dat terug in de stad?’
“Eindhoven was in de jaren 90 een arbeidersstad, iedereen was moe. Boodschappen deed je op zaterdag, want doordeweeks had je er geen tijd voor, de winkels sloten om zes uur al. Het leek wel een dorpje. De laatste trein naar Amsterdam ging rond tien uur. Strijp-S was een verboden stad, daar kwam je niet. Toen Philips wegging uit de stad voelde Eindhoven zich in de steek gelaten. Het heeft ongelooflijk lang geduurd voordat de stad weer opkrabbelde. Dat proces is nog steeds gaande.”

“Wat me heel erg stoort is dat Eindhoven een stad wil zijn met internationale uitstraling maar er is niet eens een directe treinverbinding naar het buitenland. Vanaf Breda kun je naar België of Duitsland. Vertel mij eens, wat is er in Breda? En vanaf het vliegveld in Eindhoven gaan leuke reisjes voor mensen die even weg willen. Dat moet echt anders als wil je meespelen.”

“Eindhoven wordt de stad van de technologie genoemd, maar waar zie je dat terug in de stad? Het is niet zichtbaar. Leg bijvoorbeeld slimme busbanen aan of andere dingen die laten zien dat de stad technologische vooruitgang support. Die zichtbaarheid mis ik, maar het merk Eindhoven is wel heel erg sterk, dat is samen met een grote groep creatieven ontworpen, dat is ons Eindhoven. Iedereen had inspraak, er werd steeds teruggekoppeld. Zo creëer je samen ambassadeurs. Ik voel me ook een ambassadeur. Ik houd van Eindhoven.

Dat is iets dat Rob van Gijzel geweldig doet, hij heeft de stad teruggegeven aan de bewoners. Hij zou masterclasses aan alle andere burgemeesters moeten geven. Het besef dat een stad niet van de overheid is, maar dat de burgers de stad maken is helaas nog niet overal doorgedrongen.”

Integreren is makkelijker als je jong begint’
“Voor internationale studenten is het makkelijker om te integreren, je bouwt iets nieuws op. Ontmoet nieuwe mensen en iedereen is veel opener voor contact. Voor expats is dat veel moeilijker, zij komen in een gesloten omgeving. Alles wordt voor ze geregeld. Zelfs de kinderen worden met een busje naar de internationale school gebracht. Plus ze weten dat ze hier tijdelijk zijn, dus bouwen ze minder snel iets op. Ik heb vaak het idee dat het een losse samenleving binnen de samenleving is. ”

Morgen verschijnt het volgende artikel in de expat-serie op de site. Kijk hier voor alle artikelen in de serie.