Ocean Impact Willemijn Peeters launced project Finding NIMO in Heuvel Eindhoven
Author profile picture

Een levensgroot geraamte in de vorm van een vis moet Eindhovenaren bewust maken van hoe zij met plastic omgaan en het belang van minder plastic vervuiling. In het kader van World Oceans Day is gisteren gestart met de publieksactie. In Winkelcentrum Heuvel staat het, nu nog lege, geraamte van het kunstwerk. Het is de bedoeling dat winkelend publiek helpt de buik van Finding NIMO (Not In My Ocean) te vullen met plastic afval

Alles van plastic kan in het geraamte worden gegooid zoals bekertjes en lollystokjes. Het initiatief komt van Willemijn Peeters. In haar dagelijks leven is ze met haar bedrijf Ocean Impact bezig in binnen- en buitenland om bewuster om te gaan met plastic afval. “Meestal gaat dat in de vorm van convenanten, maar als Eindhovense wilde ik graag dat er een actie zou komen in de stad zelf”, vertelt Peeters.

Nadat het idee was geboren, ging ze met de gemeente in gesprek over de invulling. Naast de gemeente heeft ze voor deze actie samengewerkt met Tim Scheffer, Heuvel Eindhoven en Baetsen Recycling. Peeters: “Het is een groot geraamte geworden helemaal gemaakt van gerecycled materiaal. Het is ontworpen door Eindhovenaar Tim Scheffer. De materialen kwamen van Baetsen Recycling en de gemeente sponsorde het overige materiaal.”

Startschot

Deze actie is het startschot van een Eindhovense campagne om zowel inwoners als bedrijven bewust te maken van plastic afval en hoe ze daarmee om kunnen gaan. “Volgend jaar komt er een programma voor bedrijven zodat ook zij bewuster om kunnen gaan met hun materiaal. Daarnaast zijn er plannen om nog twee publieksacties te houden tijdens de Dutch Design Week en Glow, maar finding NIMO is de eerste stap die we zetten voor de bewustwording.”

De bewustwording is volgens Peeters ook nodig. “Elk jaar wordt er wereldwijd 8 miljoen ton plastic afval in zee gedumpt. Dat is een ongelofelijk groot getal. Niet alleen plastic tasjes, maar ook bolletjes in doucheproducten zoals een scrub komen in het water terecht. Vissen krijgen het afval binnen en zo belandt het ook weer op ons bord. Het is dus gewoon belangrijk dat we ons bewust worden van plastic afval en hoe we ermee omgaan en daar ben ik ook dagelijks mee bezig met mijn bedrijf.”

Foto’s: Oscar Vinck