Hans Nederlof, Fontys
Author profile picture

Natuurlijk liggen er zonnecollectoren op het dak. Maar ook de warmtepompen en de andere aanwezige installaties dragen bij aan de duurzaamheid van de in 2012 geopende Fontys Sporthogeschool aan de Theo Koomenlaan in Eindhoven. “Met goed ingeregelde IT en een hoop sensoren kun je veel doen”, zegt collegelid Hans Nederlof van Fontys Hogescholen. “Maar ook de bouw zelf moet goed zijn, bijvoorbeeld door de zonnewarmte zo op te vangen dat deze helpt te verwarmen als het koud is maar geen extra hitte veroorzaakt als het toch al heet is.”

Nederlof was maandag gastheer voor 120 Eindhovenaren die in zijn sportcomplex nadachten over een duurzamer Eindhoven en had dus alle reden om te laten zien wat zijn organisatie daar zelf al aan doet. Hij ziet het als een taak van zijn instelling om duurzaamheid in alles tot een belangrijk onderwerp te maken. “Het is een mondiaal thema, maar het gaat pas leven als je het dichtbij brengt.”

sporthogeschool

Minstens zo belangrijk als al die technische en bouwkundige elementen noemde Nederlof het feit dat alle faciliteiten nu – in tegenstelling tot vroeger – gedeeld worden met andere gebruikers. “Niet alleen onze studenten maken gebruik van deze accomodatie, we delen ook alles met de stad: de sportvelden, de zalen en het zwembad.”

Volgens Nederlof is Fontys momenteel op drie manieren bezig de circulaire economie een plek te geven: “Dat gebeurt op de eerste plaats in het curriculum, via het onderwijs dus. Maar daarnaast hebben wij ook een taak om het bewustzijn op dit vlak bij al onze studenten en medewerkers te verhogen. En tenslotte zie je het terug in de gebouwen. Cradle-to-cradle is daarbij de leidraad.”