Author profile picture

De stad Eindhoven is hard bezig om een ‘Smart Society’ te worden.  Om andere steden en partijen te helpen om hier ook mee bezig te gaan en hun ervaringen te delen, heeft de gemeente Eindhoven afgelopen week op het Beyond Data Event een ‘Smart City StarterK!t’ gelanceerd.

Lees hier hoe Eindhoven bezig is een ‘Smart Society’ te worden

De StarterK!t bestaat uit twee onderdelen: beleidsinstrumenten en technologische instrumenten. De beleidsinstrumenten zijn documenten zoals de Open Data Principes en het IoT Charter van de gemeente Eindhoven. Deze documenten moeten helpen om valkuilen te omzeilen en de overgang naar een smart society in goede banen te leiden.

De technologische kan is de software, die oorspronkelijk ontwikkeld is om de veiligheid op het Stratumseind te vergroten. In Eindhoven is er vijf jaar lang praktijkonderzoek gedaan door het Dutch Institute for Technology Safety & Security. In dat onderzoek werd gebruik gemaakt van onder ander videocamera’s om de bewegingen in de stad te tellen, zodat mensenmassa’s op drukke dagen zoals Koningsdag beter over de stad kunnen worden verspreid. Speciale software geeft aan of de sfeer op een plek in de stad negatief wordt, zodat er preventief maatregelen kunnen worden genomen. Om deze software toegankelijk te maken is deze omgezet naar FIWARE, een open-source platform voor IoT-toepassingen.

De gemeente Eindhoven heeft met Atos afspraken gemaakt om de gebruikte FIWARE-platformcomponenten en de bijbehorende installatiehandleiding gratis ter beschikking te stellen. Andere partijen kunnen daardoor het leergeld dat de gemeente Eindhoven betaalde besparen en in kortere tijd, en bovendien tegen lagere kosten, hun uitgaanscentrum veiliger maken. Het downloaden en gebruiken van de kit is gratis. De gemeente hoopt dat andere steden hierdoor versneld applicaties gaan ontwikkelen en op hun beurt die expertise weer ter beschikking stellen. Op deze manier kunnen steden elkaar helpen hun stad te ‘upgraden’.

De Smart City StarterK!t is ontwikkeld door stichting DITSS (Dutch Institute Technology, Safety and Security) en de gemeente Eindhoven, in samenwerking met partners zoals Atos, advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken, TU/e en Fontys.