Author profile picture

Tweehonderd studenten gaan tijdens de grootste studentenhackathon HEX op 1 en 2 april de strijd met elkaar aan. De deelnemers worden uitgedaagd om binnen 24 uur met innovatieve oplossingen te komen voor problemen binnen het overkoepelende thema ‘connected’.

Het event heeft ook internationale belangstelling getrokken. Zo bestaat veertig procent van de aanmeldingen uit internationale deelnemers, die uit onder andere Edinburgh, Londen, Moskou, Parijs en Barcelona komen. “Er is een grote internationale community met developers, designers, marketeers en andere creatievelingen die regelmatig soortgelijke events bezoeken. Ook de uitstraling van de Brainport area als high-tech regio heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de internationale aanmeldingen”, vertelt Bas Schleijpen, een van de organisatoren van HEX.

Het hoofdthema is onderverdeeld in zes subthema’s: e-commerce, future mobility, health tech, intelligent buildings, smart cities en virtual reality. De deelnemers mogen zelf kiezen op welk subthema ze zich willen focussen. Na de 24 uur worden de beste groepen geselecteerd, waarna zij mogen presenteren voor een jury. Deze bestaat uit Mary-Ann Schreurs, Wethouder van Innocatie en Design, Duurzaamheid en Cultuur in Eindhoven, Ad Vissers, directeur Fontys ICT, een lid van de overkoepelende hackathonorganisatie MLH (Major League Hacking). Uiteindelijk wordt er een top drie bekendgemaakt. De eerste prijs is een drone, tweede prijs een Boom Box en derde prijs een Chromecast Ultra.

Hackathons zijn ontstaan als codeer-wedstrijden. De basis van de studentenhackathon is hetzelfde. “Maar het draait bij ons niet alleen om programmeren. Er komen meerdere disciplines van pas. Behalve programmeurs, heb je ook mensen met een andere achtergrond nodig. Zoals designers, marketeers en conceptual thinkers.”

HEX is twee jaar geleden door drie studenten aan de TU/e opgericht. “We zagen dat er in Eindhoven ontzetten veel kennis is (TU/e, Fontys, Design Academy, Summa College), maar dat er naar onze mening te weinig wordt samengewerkt.” Een jaar geleden hebben zij besloten om zelf een hackathon te organiseren waarbij ze de focus leggen op studenten. Hiermee willen ze de samenwerking tussen verschillende partijen stimuleren. “Potentiële partners te overtuigen van het concept was zwaar, maar gelukkig hebben we een aantal organisaties en bedrijven bereid gevonden om zowel financieel als inhoudelijk bij te dragen aan de hackathon.”