Author profile picture

Peter Wennink legt de nadruk op het belang van geloofwaardigheid. Links Rob van Gijzel.

Natuurlijk, er is geld nodig. Veel geld. Want een hightech startup die hardware ontwikkelt, heeft niks aan tientjes. Die heeft miljoenen nodig. Maar nóg groter is de behoefte aan geloofwaardigheid. Want zonder geloofwaardigheid is er sowieso geen investeerder.

En juist dat is het probleem van een beginnend bedrijf: dat moet nog volop bewijzen waartoe het in staat is. En dat geldt in verhevigde mate voor een hardware bedrijf in de tech-sector: er is namelijk geen specialist te vinden die zo’n onderneming echt op waarde kan schatten.

Kip en ei

Als het om funding gaat, lijden veel startups aan een serieel kip-en-ei-probleem. Geen enkele investeerder wil de eerste grote stap zetten, juist omdat ze te weinig gevoel hebben bij de techniek waar ze hun geld insteken. Maanden gaan er verloren aan de zoektocht van potentiële investeerder naar investeerder naar investeerder, en telkens horen ze hetzelfde verhaal: “ja, als een ander ook instapt, geeft mij dat het vertrouwen om mee te gaan. Maar daar wacht ik liever even op.”

Gekmakend, zo noemen de betrokkenen dat fenomeen bij de start van de derde ronde van Startup Bootcamp High Tech XL. Het leidde vandaag tot een enerverende discussie op de High Tech Campus. Wie gaat die kip-ei-discussie doorbreken? Moet er een fonds komen met tientallen miljoenen aan startkapitaal? Of is er toch iets anders nodig? Ook burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven en ASML-ceo Peter Wennink mengden zich nadrukkelijk in het debat.

Wennink legde de vinger op de zere plek. “Er zijn genoeg financiers. Maar wij moeten er als regio in slagen om de geloofwaardigheid van de kansrijke startups een duw te geven, zodat die financiers er hun geld ook daadwerkelijk in durven te investeren.”

20150410_140838Kortom: als een startup te jong is om zelf de geloofwaardigheid te hebben kunnen opbouwen en hun product te ingewikkeld is voor de geldschieters, moeten de gevestigde bedrijven in de regio te hulp schieten. Zo kunnen pakweg Philips en ASML Eindhovense startups als Effect Photonics of Avular aan investeerders helpen. Hetgeen uiteindelijk de regio weer ten goede komt, omdat de producten waaraan dan sneller gebouwd kan worden, ook sneller de beoogde effecten opleveren. Voor de bedrijven zelf natuurlijk, maar zeker ook voor hun klanten.

De concrete hulp kan zowel incidenteel als structureel plaatsvinden, zo bleek tijdens de discussie. Wennink suggereerde de oprichting van een vaste adviesraad, bestaande uit specialisten uit de regio, zowel academici als ondernemers. Zo’n adviesraad kan, na een positief oordeel over een startup, vervolgens de noodzakelijke acties in gang zetten om de geloofwaardigheidskwestie te doorbreken. Als kip of als ei, alles voor het resultaat.

Guus Frericks laat de ambitie van Startup Bootcamp zien: 2500 nieuwe banen in de komende vijf jaar
Guus Frericks laat de ambitie van Startup Bootcamp zien: 2500 nieuwe banen in de komende vijf jaar

Avular is een team met Alumni van de TU/e en de universitiet van Tilburg. Avular is systeem integrator voor “Unmanned Aerial Systems (UAS)” met specifieke competenties op het gebied van control systemen en mechanisch ontwerp. Avular levert, samen met industrie experts op het gebied van industriële inspectie, markt specifieke verticale integratie van UAS, sensor en data opslag systemen.

EFFECT Photonics is een spin out van de TU/e en leidend in het ontwerpen en ontwikkelen van optische componenten. De technologie is gebaseerd op ‘Photonic Integrated Circuits’ en kan worden toegepast in mobiele netwerken en datacentra.