Author profile picture

In zijn nadagen als minister van Economische Zaken bracht Henk Kamp vandaag nog een snel bezoek aan Eindhoven. Op doorreis van Venlo naar Den Haag maakte hij op uitnodiging van BZW, VVD en Eindhoven Airport een tussenstop. Natuurlijk stond een en ander in het teken van verkiezingen en Brainport ActieAgenda, maar dat wilde niet zeggen dat er alleen maar complimenten werden uitgedeeld.

Zo maakte Kamp direct korte metten met de wens van Ben Arends, voorzitter van de BZW in Eindhoven, om het binnenkort op te richten Invest-NL in Eindhoven te vestigen. Kamp: “Het gaat ons om het ontwikkelen van dat fonds en het financieren van kansrijke projecten. Daarvoor zijn contacten met de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Buitenlandse Zaken nodig. Er zullen ambtenaren die daar nu werken doorschuiven naar Invest-NL, dus het ligt voor de hand dat in Den Haag te doen. Het besluit is nog niet genomen, dus prima dat u uw vinger opsteekt. Maar we moeten wel realistisch blijven.”

Ook met de pas verworven mainport-status heeft Kamp nog steeds weinig. “En dat zeg ik niet vanwege Brainport, want het is fenomenaal wat hier gebeurt. Daar ben ik enorm van onder de indruk. Maar die naam mainport, het leven wordt er echt niet anders van. Dat het de aandacht weer even naar Eindhoven trekt kan geen kwaad, maar verder heeft het geen enkele betekenis.”

Optimistischer was Kamp over de kansen voor de fotonica-sector. Op voorzet van burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven bevestigde hij dat Nederland – en dan met name de regio Eindhoven – een voorsprong heeft op de rest van de wereld. “Maar de Amerikanen en de Chinezen proberen met miljarden die achterstand in te lopen. Er is ook bij ons veel geld nodig om onze onderzoeksvoorsprong heel snel om te zetten in businessvoordeel.”

Fotonica zou samen met de mede in Delft ontwikkelde Quantumtechnologie een opvolging voor ASML kunnen betekenen, zo verwacht Kamp. Maar ook voor ASML zelf is er volop lof bij Kamp. “Ik reis heel veel in Nederland, maar overal kom ik toeleveranciers van ASML tegen. Wat een ongelofelijk mooi bedrijf is dat, het hart van de mondiale chipsindustrie. Inderdaad, Veldhoven is het centrum van de wereld.” Om die positie vast te kunnen houden, is een grotere investering in innovatie nodig, aldus Kamp. “Kijk naar Zuid-Korea, waar 5% van het bruto nationaal product naar innovatie gaat. Bij ons is dat 2%. Ook mooi, maar niet genoeg.”

Zorgen heeft Kamp over de invulling van alle hoogwaardige vacatures. “Nederland heeft een storend verschil tussen werkzoekenden en vacatures. Hoogwaardig personeel is hard nodig maar we hebben deze mensen niet. We moeten dus mensen uit het buitenland naar ons land halen, maar dat moeten we wel beter doen dan vroeger. En wel op zo’n manier dat er niet onnodig veel mensen langs de kant blijven staan. Gelukkig groeien onze universiteiten en hbo’s flink en sinds kort geldt dat ook voor het mbo.”

Op de vraag hoe het zit met het wegennetwerk had Kamp goed nieuws en een overweging. Kamp: “Er zijn bedragen gereserveerd, onderzoeken lopen inmiddels, ook in samenspraak met de provincie. We moeten geld blijven investeren in wegen, maar ons ook realiseren dat we een andere behoefte krijgen. Autonoom rijden, geschakeld rijden, elektrisch rijden, dat gaat razendsnel allemaal. Dat wil zeggen dat als je investeert in infrastructuur, dat dan ook moet passen in die nieuwe situatie.” Daarbij zei Kamp veel te verwachten van wat er allemaal op en rond de AutomotiveCampus in Helmond gebeurt.