Author profile picture

Ideeënwedstrijd dit jaar in samenwerking met Searious Business
Met een oplossing voor de grote hoeveelheid plastic dekseltjes die in de oceaan terecht komen, heeft een team VWO 5-leerlingen van het Augustinianum ‘Het Beste Idee 2018’ gewonnen. Daarnaast werd een nieuw bioplastic uit citrusschillen ontwikkeld en werd een alternatief bedacht voor plastic afkomstig van dameshygiëne producten. De ideeënwedstrijd vond dit jaar plaats in samenwerking met opdrachtgever Searious Business.

Het winnende product, de deksel ‘Reseacle’ biedt een alternatief voor de huidige plastic deksel op drinkbekers. Plastic deksels leveren op dit moment een behoorlijke bijdrage aan de plastic soep in de oceanen. Met de deksel zijn de omschakelkosten voor aanbieders gering, zegt Willemijn Peeters van Searious Business over het winnende ontwerp. “Daarnaast wordt op slimme wijze een mogelijkheid tot refill met dit ontwerp nadrukkelijk gestimuleerd.”

Naast het winnende product ontwikkelden leerlingen een bioplastic genaamd ‘Synthetic Orange’, gemaakt van sinaasappelschillen. Als voorbeeld werd het oranje, flexibele product uitgewerkt in de vorm van cadeaukaarten. Searious Business is enthousiast over de samenwerking en de ideeën van de leerlingen en is voornemens om samen met gerelateerde producenten enkele winnende producten verder te ontwikkelen.

87 VWO 5-leerlingen van het Augustinianum werkten de afgelopen maanden in groepjes aan het vraagstuk van Searious Business:

‘Welk product zorgt ervoor dat de plastic soep vermindert door vervanging of circulaire upgrading van laagwaardig plastic’.

In totaal werden er 28 verschillende ontwerpen ingediend. De samenwerking vond plaats in het kader van ‘Het Beste Idee’, de jaarlijks terugkerende ideeënwedstrijd van het Augustinianum.

Plastic Soep
De ‘plastic soep’ werd in 1997 ontdekt. Deze hoeveelheid zwevend en drijvend plastic in zeeën en oceaan neemt nog steeds toe. Door verwering, zonlicht en golfslag valt groot plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt niet alleen tot ernstige verontreiniging van de oceaan, maar het eten van de aantrekkelijke stukjes plastic wordt inmiddels ook de meeste zeedieren fataal. Op dit moment wordt in de magen van 80% van alle zeevogels plastic aangetroffen. Bij vissen is dit 1 op 3.