Author profile picture

Houd het terrein van High Tech Campus Eindhoven de komende tijd in de gaten. Vanaf oktober zullen daar zeven levensgrote, surrealistische portretten geplaatst worden van medewerkers van de Campus. De bijzondere foto’s vertellen een verhaal over dromen en verlangens van gewone mensen werkzaam op die slimme vierkante kilometer. Portretten zonder masker dus. Maar wel met een paar goeie filters van @fetching_tigerss.

“Kun je je shirt uitdoen?” Het is vier uur ’s middags op de High Tech Campus en de zon schijnt fel. Op een grasveldje achter The Strip is Annegien Schilling aan het werk. Ze is zestien jaar en beter bekend als fetching_tigerss. De Utrechtse maakt foto’s die ze bewerkt tot kunstzinnige zelfportretten en vervolgens post op social media. Op Instagram heeft ze 731K volgers.

Screen Shot 2016-09-22 at 2.59.41 PM

Foto’s van fetching_tigerss op Instagram


De titel boven dit stuk verwijst naar een documentaire die eerder dit jaar over Annegien Schilling werd gemaakt. Het aantal volgers van haar op Instagram stond toen nog op 672.000.


Screen Shot 2016-09-22 at 3.22.37 PM

Screen Shot 2016-09-22 at 3.23.42 PM

“Folkert, gooi de verf maar!” Folkert is Folkert Huysinga. Facilitator en trainer/coach op de High Tech Campus. Tevens aanstichter van dit alles. Anderhalf jaar geleden zat hij met zijn kinderen het Jeugdjournaal te kijken waar net een item over Annegien voorbij kwam.

De portretten van Annegien vertellen een verhaal, zegt Folkert. Ze raakten hem. Wat gaat er in het hoofd om van een zestienjarige scholiere die zulke kunstwerken creëert? En kan ze die verhalen ook over andere mensen maken? Folkert nodigde Annegien uit om een aantal portretten te maken van medewerkers op de High Tech Campus. Wat zijn hun dromen, wie zijn ze ‘echt’? De portretten komen levensgroot op het terrein te hangen en vormen wat Folkert betreft een uitnodiging om elkaar beter te leren kennen.

Screen Shot 2016-09-22 at 3.21.40 PM

Screen Shot 2016-09-22 at 3.21.56 PM

Screen Shot 2016-09-22 at 3.18.39 PM

Voorafgaand aan de fotoshoot vond een gesprek plaats tussen Annegien en de deelnemers. De ontmoetingen hielpen om een idee te vormen over hoe ze de foto’s wilde maken en bewerken. Die gesprekken waren soms heel persoonlijk. Ze legt uit dat ze verder probeerde te komen dan de standaard dingen die mensen over zichzelf vertellen of de houding die ze aannemen. “Als iemand veel lacht, is het voor de hand liggend om iets met die glimlach te doen. Ik kies daar juist niet voor, maar kijk wat er achter die lach schuil gaat. Om een ander verhaal te vertellen dat mensen misschien niet zo snel zien.”

Screen Shot 2016-09-22 at 3.20.06 PM

Om de foto’s te bewerken gebruikt Annegien verschillende apps. In dit filmpje legt ze uit hoe ze precies te werk gaat. Ook heeft ze tijdens deze shoot op de Campus verschillende items meegenomen om het verhaal dat ze per foto wil vertellen te ondersteunen. Zoals een lampje of de kleurige verfpoeder die Folkert via een Indiaas restaurant wist te regelen.

Screen Shot 2016-09-22 at 3.20.29 PM Screen Shot 2016-09-22 at 3.20.48 PM

Het is half zes en de shoot zit erop. Annegien gaat terug naar Utrecht om de foto’s te bewerken. Het resultaat is vanaf eind oktober te zien, buiten bij The Strip op het terrein van de Campus.

Het fotoproject is onderdeel van een serie ‘happy interventions’ die het Inspiration Center onder leiding van Folkert Huysinga neemt “om mensen op de High Tech Campus met elkaar in contact te brengen en zo het creatieve en intermenselijke ecosysteem op de Campus verder te ontwikkelen”.

Tekst en foto’s: Renske Mehra