Author profile picture

In het Klokgebouw op Strijp-S vond gisteren de jaarlijkse Holst Centre Partnerday plaats, waar het Eindhovense R&D-instituut zijn nieuwste high tech innovaties liet zien.

Op het evenement waren enkele honderden zakenmensen en ingenieurs van bedrijven van over de hele wereld aanwezig, die op een of andere manier samenwerken met het Holst Centre. Zij wilden allemaal van dichtbij en hands-on de technische demo’s bekijken en de experts ontmoeten achter de verschillende getoonde innovaties.

De hele dag door kwam een breed scala aan sprekers naar het podium om het lopende werk te beschrijven van onderzoeksteams in het Holst Centre op de High Tech Campus. Het thema tijdens veel van de lezingen was hoe onderzoekers state-of-the-art sensoren integreren in alledaagse objecten en scenario’s om een echt internet-of-things te bouwen.

Kathleen Philips, projectmanager bij Imec (de zuster-organisatie van Holst), schetste hoe de ‘indoor radar’-technologie die het bedrijf ontwikkelt snel zou kunnen leiden tot een groot aantal toepassingen, variërend van het volgen van objecten in magazijnen, nabijheidsgevoelige displays in ziekenhuizen, tot het koppelen van de technologie met onze eigen smartphones om in de toekomst de noodzaak van auto- of huissleutels weg te nemen.

Kathleen Philips, Project Manager at Imec

Onder de tech demo’s waren ook Imec’s nieuwste modellen van EEG-headsets, die hersengolven van de dragers kunnen lezen en stemmingswisselingen kunnen detecteren. Volgens Imec hebben ze veel mogelijkheden voor therapeutische behandeling van een groot aantal psychische aandoeningen.

Het nieuwste – beter gestroomlijnde – model van EOG bril was ook te zien, die in tegenstelling tot eerdere lompere modellen hun eigen kleine ingebouwde batterij bevatten. Met behulp van een set van vijf onopvallende elektroden kunnen de brillenglazen bewegingen van het oog detecteren en kunnen ze dus niet alleen worden toegepast op VR, maar ook worden gebruikt voor het geven van opdrachten in situaties waarin je je handen niet kunt gebruiken – zoals bij het besturen van een auto of het bedienen van machines. De bril is ook ontwikkeld als een middel om kleine onregelmatige bewegingen van het oog van de drager te detecteren: een vroeg teken van de ziekte van Parkinson.

Holst wearables

Ook werd een reeks flexibele OLED displays getoond, ontwikkeld in het Holst Centre door Lyteus, ontworpen als superlichte alternatieven voor moderne OLED en LED armaturen. Toepassingen voor zo’n flexibele verlichting zijn er in de automobielindustrie, maar ook in vliegtuigen waar ruimte schaars is en gewicht heel belangrijk en in de toekomst ook als ‘slimme verpakking’ (die tijdens het evenement werd gedemonstreerd).

Holst Klokgebouw