Author profile picture

Lumens neemt afscheid van zijn bestaan als ‘brede welzijnsorganisatie’. De club kiest voor focus op jeugd en wijken en zoekt de verbinding met het bedrijfsleven. Een tweeluik over de transitie van hulpverlener naar sociaal ondernemer. 

Vandaag deel 2: over het voorkomen van twee sporen in de stad


Lees hier deel 1 – Social Lab: het hoofdkantoor van Lumens waar het allemaal gebeurt (of juist niet?)


Het Eindhoven van de slimme techneuten, de innovatieve designers en de ondernemende expats. De stad die in ontwikkeling is, uitbreidt, globaliseert en hoog scoort op internationale lijstjes. Laat die stad in verbinding staan met mensen die “een duwtje nodig hebben”, vindt Jos van Nunen, bestuurder bij Lumens. “We moeten allemaal een beetje uit onze comfort zone stappen.”

Zelf is de organisatie ook een nieuwe weg aan het inslaan. Waar Lumens de afgelopen jaren van alles deed op het gebied van hulpverlening, wil de club nu vooral inspirator zijn. Hoe kun je mensen op weg helpen, waar ligt hun passie en hoe kunnen ze daar een zelfstandig bestaan mee opbouwen?

Vacatures die je niet in de krant ziet

Van Nunen gelooft dat jongeren voor een deel hun eigen banen kunnen creëren. Hij heeft het zelf zien gebeuren. Tieners die als vrijwilliger begonnen bij Dynamo (het creatief platform voor jong talent, onderdeel van Lumens) en uiteindelijk hun eigen platenlabel van de grond kregen. Of hiphop docent werden. Hij wil maar zeggen: de vacatures die je niet in de krant ziet, maar die je zelf moet uitvinden. Daar helpt Lumens graag bij.

En ook dus bij het slaan van die brug naar het bedrijfsleven. Hij wil jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt laten meedraaien in de Brainport. Dat is soms lastig. Niet iedereen heeft een diploma en niet iedereen kan even goed omgaan met een manager die van alles wil. Maar juist die sociale begeleiding is iets waar Lumens sterk in is, zegt Van Nunen. Wat betekent het om op tijd te komen, hoe ontwikkel je een goede werkhouding? “Wij hebben hier veel ervaring in.” [expand title=””]Jongeren kunnen via Lumens werkervaring op doen in bijvoorbeeld wijkcentra en speelpark De Splinter. Het aan de organisatie gelieerde Robin Hood biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkplekken op horecagebied.  [/expand]

Zuiver praten

Andersom, benadrukt de bestuurder, hebben managers ook vaak wat hulp nodig. Iets wat actueel is met het quotum voor arbeidsbeperkten, dat met de invoering van de nieuwe Participatiewet geldt. Van Nunen helpt bedrijven graag bij het vinden en begeleiden van geschikte kandidaten. Het bieden van werkplekken aan kwetsbare jongeren levert vaak meer op dan je van te voren denkt.

De bestuurder haalt het voorbeeld aan van een bedrijf uit de Verenigde Staten dat een aantal mensen met autisme in dienst nam. De managers leerden dat ze tegen autisten ‘zuiver’ moesten praten. Duidelijke, heldere instructies. Niet bot, niet cynisch, maar gewoon op een fijne manier. Dat werkte het beste. En misschien niet heel verwonderlijk: de rest van het personeel gedijde ook een stuk beter bij deze manier van communiceren: de productiviteit steeg enorm.

Van Nunen helpt het Eindhovense bedrijven graag mee ontdekken.

Foto credits: Dynamo