Author profile picture

De e52 High Tech Piek Awards zijn dit jaar uitgereikt aan negen personen die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd op high tech gebied (of waar we in 2016 grote verwachtingen van hebben). Een Piek, vier Sterren en vier Knallers. 

Elke dag spreken we een van de award winnaars.

Vandaag Guus Frericks Wat Winnaar van de Piek Waarvoor Hij heeft met Startupbootcamp HighTechXL Eindhoven als hardware innovatiestad op de kaart gezet en startups vanuit de hele wereld naar deze regio getrokken.


Dit zijn alle winnaars van 2015


Guus Frericks in (iets meer dan) 52 woorden

Hij heeft het Philips-bloed naar eigen zeggen door de aderen stromen. Zijn ouders werkten alle twee bij het bedrijf. Leerden elkaar zelfs kennen in de Lichttoren op het voormalig Philips-terrein. Zelf vertrok hij zo gauw hij kon weg uit de stad. Bedrijfskunde studeren in Nijmegen. Maar hij kwam terug (na een succesvolle carrière bij ondermeer, ja, Philips). Zette hier in razend tempo Startupbootcamp HighTechXL op, en is nog lang niet klaar. “Eindhoven moet het high tech centrum van de wereld worden.”

Startup leven

We spreken Frericks een week na Demo Day, de traditionele afsluiting van drie maanden bootcamp-programma. In het Klokgebouw presenteerden de negen deelnemende startups zich aan een bomvolle zaal met investeerders en andere geïnteresseerden. Het resultaat van twaalf weken keihard werken. Volgens Frericks was de derde editie van het accelerator-programma drie keer sterker. “Maar ook drie keer minder slaap en drie keer meer wallen onder mijn ogen”, grapt hij. Bij Frericks geen romantische verhalen over het startup leven. “Het is echt niet voor iedereen weggelegd.”

De andere kant van de tafel

Drie jaar geleden nam Frericks afscheid van het internationale bedrijfsleven. Hij wilde voor zichzelf beginnen. Hier in Eindhoven. Hij begon met het helpen van wat startups en zag dat ze op een bepaald punt allemaal tegen dezelfde dingen aanlopen. “Dus waarom niet een programma opzetten om gelijk tien startups te begeleiden?” Hij besprak het idee tijdens een lunch met Patrick Gabriels van EY. Drie maanden later gingen ze van start.

In het begin ging dat gepaard met enige weerstand. Het format van drie maanden bootcamp is in de optiek van velen te kort als het om de ontwikkeling van high tech gaat. Frericks beaamt dat: “Voor dat soort producten heb je een lange adem nodig. Wij richten ons in het programma daarom niet alleen op die technologie, maar juist ook op de business kant. Daar zit de behoefte.” Zo laat hij de teams oefenen in het praten met investeerders. “Uitleggen wat je business plan is, dat je een goed team hebt en waar je je geld mee gaat verdienen.” Frericks besteedt zeker vijf à zes sessies om te laten zien “hoe de andere kant van de tafel denkt”.

Het High Tech centrum van de wereld

Toch is het accelerator programma slechts een onderdeel van iets groters. “De regio heeft een veel breder platform nodig”, legt Frericks uit. Dat is al begonnen met High Tech Plaza, waar Startupbootcamp HighTechXL een van de initiatiefnemers voor was. Het gebouw op de High Tech Campus is bedoeld als ecosysteem voor startups en scale-ups. Een mooie plek ook waar de teams uit Startupbootcamp zouden kunnen doorgroeien. “Maar ook bedrijfjes die nog te vroeg zijn voor ons programma, zouden daar terecht kunnen.” Uiteindelijk wil Frericks dat er een breed startup platform ontstaat, dat in verbinding staat met andere goede initiatieven die er in de regio zijn. Het past in zijn ambitie die hij tijdens Demo Day uitsprak: “Eindhoven moet het high tech centrum van de wereld worden.”

Succesverhalen

“We hebben bewezen dat we startups van over de hele wereld deze kant op kunnen halen (zes van de negen startups van HighTechXL kwamen dit jaar uit een ander land), nu moeten we zorgen dat die bedrijven ook hier investeringen kunnen ophalen en hier opschalen.

Dat hardware de toekomst heeft, daar is hij heilig van overtuigd. “Kijk waar het geld heen gaat. In de Verenigde Staten zijn de investeringen in high tech consumer startups de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd. Ik zie dat als een signaal voor waar het heen gaat.”

Eigenlijk heeft Eindhoven alles in huis om in die high tech niche te excelleren, al mag dat best wat meer verteld worden.” Frericks zou de succesverhalen op hardware gebied wel van de daken willen schreeuwen. “Zonder een bedrijf als Smart Photonics, dat chips maakt waarmee je veel meer data via glasvezels kan verwerken, kan Google op termijn niet verder groeien.” Vrolijk: “Complexe dingen ontwerpen die zinvol zijn, daar houden wij hier van.”

Foto credits: Kimon Kodossis