Author profile picture

Lumens neemt afscheid van zijn bestaan als ‘brede welzijnsorganisatie’. De club kiest voor focus op jeugd en wijken en zoekt de verbinding met het bedrijfsleven. Een tweeluik over de transitie van hulpverlener naar sociaal ondernemer.

Vandaag deel 1: Social Lab: het hoofdkantoor van Lumens waar het allemaal gebeurt (of juist niet?)

“Als iemand je wil spreken, moeten ze maar naar je toe komen. Dan zijn ze echt gemotiveerd.” Bestuurder Jos van Nunen vat samen hoe ooit de gedachte was bij de welzijnsorganisatie. De afgelopen jaren is die mentaliteit volledig losgelaten. De club met toen nog ruim 400 medewerkers zette zo’n drie jaar geleden in op het dichter bij de mensen in de wijken werken. Alleen bleek: zoiets kun je wel willen, daarmee gebeurt het nog niet.

Minder werkplekken

“Het comfort van het eigen bureau is groot”, vertelt Van Nunen. Om medewerkers echt te stimuleren de wijken in te trekken en “achter de voordeur te komen”, werd besloten de werkomgeving radicaal te veranderen en “schaarste te creëren”. Schaarste van werplekken. En dus werden huurcontracten opgezegd en bleef slechts de helft van de werkruimte over. “Behoorlijk ambitieus”, geeft Van Nunen toe.

We spreken de bestuurder in het Social Lab, het hoofdkantoor van Lumens aan de
Don Boscostraat in het voormalig Wit-Gele Kruisgebouw. Ooit waren hier zestig kamertjes, later zestig kantoorplekken. Sinds 2012: een open werkruimte met 110 flexplekken.

Geen vlekkenplan

Hier moest het allemaal gaan gebeuren. Het Nieuwe Werken, niemand meer een eigen plek. “Zelfs geen vlekkenplan”, benadrukt Van Nunen. Hij doelt op het aanwijzen van etages voor afdelingen en teams. “We hebben alles losgelaten en gekeken hoe het zich zou ontwikkelen.”

En?

“Er kwam niemand meer.”

Gaande het veranderproces hadden medewerkers al hun eigen plekken gevonden in de wijken. Fantastisch natuurlijk, doel bereikt. Maar ook: een prachtig omgebouwd pand in het centrum van Eindhoven dat vrijwel leeg stond. “Zat ik daar met al die flexplekken”, lacht Van Nunen.

Op dat moment werd de bestuurder benaderd door iemand van buiten de organisatie die nog werkruimte zocht. Het zou de start zijn van een echte nieuwe koers van het kantoorgebouw met andere maatschappelijke organisaties als medebewoners. De naam Lumens werd van het pand gehaald. Het Social Lab was geboren.

Kruisbestuiving

Het doel van het Social Lab is om sociaal-maatschappelijke organisaties een inspirerende werkplek te bieden. Nog steeds volgens het principe van Het Nieuwe Werken: geen vaste plekken, maar open ruimtes waar je makkelijk nieuwe mensen ontmoet.

Screen Shot 2016-01-19 at 1.01.33 PM

De werkplekken zijn beschikbaar voor organisaties die een bijdrage leveren aan de gemeente of de burgers van Eindhoven. Van Nunen moedigt nieuwe samenwerkingen tussen de organisaties aan, maar probeert zo min mogelijk te formaliseren. Alleen in het huurcontract is opgenomen dat je open moet staan voor “kruisbestuiving of die initieert”. De huur zelf is overigens bescheiden. Organisaties betalen per persoon een bijdrage voor de koffie, het kopieerapparaat en andere faciliteiten.

Het resultaat van Social Lab is dat de verschillende organisaties elkaar regelmatig weten te vinden, kennis uitwisselen en naar elkaar doorverwijzen. Af en toe organiseert iemand een borrel. Er ontstaat veel spontaan. Maar: de neiging om langzaam weer een eigen plek te veroveren, sluipt er ook in. Om de kruisbestuiving te stimuleren overweegt Van Nunen iemand een dag in de maand iets te laten organiseren. “Niet te formeel, maar af en toe even duwen is toch wel goed.”

Vijftien organisaties telt het Social Lab nu. Van Stichting Robin Hood tot het Leger des Heils en het MAD emergent art center – een platform dat ondermeer bouwt aan een Internet of Things netwerk in Eindhoven. En Lumens-medewerkers? Ook die ziet Van Nunen af en toe in het pand werken. “Maar tachtig procent van de mensen is nieuw voor me. En dat vind ik alleen maar leuk.”

Interesse in een werkplek in het Social Lab? Kijk hier voor meer info.

Vrijdag deel twee: de nieuwe koers van Lumens