Huijbregts niet bang om te automatiseren


Door Milan Lenters
Leestijd ± 3 minuten
  • 13 mei 2017

‘Komende jaren 5 miljoen banen weg door robots’ en ‘Eén op de drie banen overgenomen door robot’ en ‘Robotisering kost 1,5 miljoen banen’. Een greep uit krantenkoppen die een niet al te rooskleurig beeld schetsen over de werkgelegenheid in een tijd van technologische vooruitgang. Maar niet iedereen onderschrijft deze berichten. Frans Huijbregts, directeur van Huijbregts Groep omarmt juist de automatisering, hij gelooft niet dat dit banen kost.

Tijdens de Dutch Technology Week 2017 van 15 t/m 20 mei opent Huijbregts Groep de fabriek in Helmond op verschillende dagen voor verschillende doelgroepen. Hier meer.

Ik doe niet aan functiezekerheid, wel aan baanzekerheid. Als je bereid bent te leren is er altijd werk.
Frans Huijbregts —
Directeur Huijbregts Groep

Huijbregts is een van de grootste spelers ter wereld als het gaat om voedselveilige verwerking van poedermengsels. De fabriek in Helmond heeft 24 volautomatische mengmachines en levert poeders voor de industrie. 1,2 miljard mensen maken gebruik van de poeders van Huijbregts Groep. De fabriek is in 2011 compleet vernieuwd, volgens Huijbregts zonder dat hij mensen heeft moeten ontslaan. “De werknemer van de toekomst moet leren om bij te blijven, nieuwe systemen volgen elkaar in rap tempo op. Het wordt een probleem als studenten van een opleiding komen en denken dat ze klaar zijn, zo werkt het niet. Het vergt een andere manier van denken. Ik ben ervan overtuigd dat als ze bereid zijn te blijven leren er altijd werk is. Daar hoeft niemand zich zorgen over te maken.”

Maar in plaats van vooruitgang te omarmen ziet hij ook nog steeds een grote groep in de samenleving die ervoor vreest. “Maar dit verandert wel steeds meer. Als je bedenkt dat het veertig jaar heeft geduurd voordat men de stoommachine heeft geaccepteerd en maar vijf jaar voordat de mobiele telefoon alom vertegenwoordigd was, zie je dat die acceptatie veel sneller gaat. Mensen zijn tegenwoordig veel sneller bereid om vooruitgang te accepteren, ze gaan veel sneller mee in vernieuwing dan pak hem beet  20 tot 25 jaar geleden.” Dat heeft ook weer als voordeel dat de ontwikkeling sneller gaat: “Doordat de tools beter worden, kom je in een soort stroomversnelling. De rekenkracht van pc’s neemt toe. Dit maakt weer andere vooruitgang mogelijk, machines worden beter enzovoort.”

Om deze snelle ontwikkelingen bij te houden heeft Huijbregts voor zijn werknemers een bedrijfsschool waar werknemers opleidingen kunnen volgen op verschillende niveaus. “MBO 3 en MBO 4, deeltijd HBO, maar ook werknemers die van het HBO komen kunnen via de bedrijfsschool worden bijgeschoold. Ook zijn er cursussen Nederlands voor buitenlandse werknemers. Ik doe niet aan functiezekerheid, want als je bereid bent te leren kun je je aanpassen aan nieuwe taken. Zo creëer ik wel werkzekerheid voor mijn werknemers.”

Huijbregts komt net terug uit de Verenigde Staten, waar hij ziet dat de concurrentie veertig jaar achterloopt. “Door onze high-tech machines zijn wij in staat om cleaner te werken, dit verhoogt de kwaliteit van de poeders aanzienlijk. Ook het reinigen van de 5000kg grote mengers gaat automatisch. Een spoelunit inspecteert alles door middel van een camera en na reiniging wordt de schone tank weer in gebruik genomen. In Amerika is dat nog grotendeels handwerk. Verder is het zo dat de vernieuwing in de automotive ook voor ons belangrijk is, heftrucks hebben op termijn geen chauffeurs meer nodig. Het werk is aanzienlijk lichter geworden. We groeien in hetzelfde tempo als onze efficiëntie, dat komt door het makkelijk door laten vloeien van innovaties. In Amerika gaat dat een stuk trager.” Volgens Huijbregts blijft zijn bedrijf ook in de toekomst vooroplopen: “met ons eigen innovatiecentrum blijven we zoeken naar betere technieken die het proces van poedertjes produceren verbeteren.”


Milan Lenters

Kijkt soms met verbazing naar de vele verhalen die hier voor het oprapen liggen

> Bekijk alle artikelen van Milan

Geen reacties

Meld je aan of log in om te reageren