Author profile picture

In augustus verhuist het hoofdkantoor van designbureau VanBerlo naar het Innovation Powerhouse op Strijp-T. De voormalige energiecentrale van Philips is een plek met een rijke historie, het ademt innovatie en verbinding en markeert de ambities van een bedrijf dat nog lang niet uitgegroeid is. CEO Thomas Paulen van VanBerlo: “De verhuizing naar deze nieuwe locatie is een ijkpunt.” De centrale, een monument voor de stad, is ontworpen door architect C. Last. Met respect voor verleden en toekomst wordt het pand door Atelier van Berlo, Eugelink Architectuur en De Bever Architecten tot hypermoderne bedrijfsverzamelgebouw getransformeerd.

Lees ook het introductieverhaal voor deze korte serie (De Vijfde Fase voor het Powerhouse) en het interview met initiatiefnemer Ad van Berlo over Innovation Powerhouse.

“Het Innovation Powerhouse is precies dat: open, gericht op samenwerken. Helemaal VanBerlo dus.”Thomas Paulen, CEO VanBerlo

Open innovatie wordt de leidraad in het Innovation Powerhouse. In tegenstelling tot VanBerlo’s huidige onderkomen op de Beemdstraat (De Hurk) komt er een voordeur die gedeeld wordt met andere bedrijven. “Een verzamelgebouw sluit aan bij de fase waarin VanBerlo momenteel verkeert”, zegt Paulen. “Co-creëren en samenwerken vormen het fundament van het ontwerpbureau. Het Innovation Powerhouse is precies dat: open, gericht op samenwerken. Helemaal VanBerlo dus. En allemaal mogelijk gemaakt door de inzet van onze medewerkers en relaties. Daar ben ik enorm trots op.”

 

Om open innovatie te stimuleren worden de ruimtes in het pand flexibel ingericht. Denk aan plekken waar samen met klanten, partners en universiteiten aan projecten gewerkt kan worden. Ook zijn er gemeenschappelijke ruimtes voor informele sessies en presentaties en kamers waarin user tests, hackathons, scrum- en sprintsessies gehouden kunnen worden. Paulen: “Een passende plek die een enorme boost aan het bedrijf en de mensen geeft en zorgt voor één en al creatieve energie.”

 

Doel is om de ruimtes én de sfeer te creëren waar allerlei disciplines bij elkaar komen om samen aan projecten te werken. En als face-to-face samenwerken even niet mogelijk is, wordt de verbinding gelegd via video. “We vliegen vanuit onze basis uit, maar we nodigen de wereld ook bij ons uit in het Innovation Powerhouse.”

Veel projecten van VanBerlo zijn vertrouwelijk, hoe werkt open innovatie dan? “Het nabouwen van gebruikersscenario’s biedt dan uitkomst”, zegt Paulen. “Zo worden innovatievraagstukken van klanten doorgrond en beantwoord.” Openstellen – dat is de nieuwe manier van werken om projecten succesvol te laten verlopen, aldus Paulen. “Om tot echte oplossingen te komen is verbinding nodig: het uitwisselen van informatie, creativiteit maar vooral ook innovatiekracht. Dat komt allemaal samen in het Innovation Powerhouse.”

Artist’s impressions (c) Atelier van Berlo