Author profile picture

Zijn nieuwe leerstoel aan de TU/e ‘Design and Analysis of intelligent systems for vitality and leisure time sports’ is een hele mond vol. Hoogleraar Steven Vos wil met zijn onderzoek producten ontwikkelen waarmee de minder geoefende sporter een heel leven lang gezond kan sporten en bewegen. Voor InspiRun, een hardloopapp, vond hij vorige week een nieuwe partner Energy Lab.

marathon_eindhoven20152

De app geeft direct advies aan lopers over hun trainingsschema. Dit gebeurt met hardlopersprofielen. Sinds 2013 onderzoeken Fontys Sporthogeschool en de TU/e het hardloopgedrag onder de deelnemers van hardloopevenementen zoals de marathon van Eindhoven en dit vormt de basis voor deze profielen. “Het maakt nogal wat uit of iemand sport omdat hij het gewoon gezellig vindt, of vanuit gezondheidsredenen of juist omdat hij de snelste wil zijn”, vertelt Vos. De schema’s in bestaande apps zijn voor iedereen hetzelfde, bij Vos zijn ze veel meer gepersonaliseerd.

Per profiel maakt InspiRun een individueel trainingsschema. Na elke training krijgt een hardloper vragen over hoe fit hij zich voelt en hoe hij de training heeft ervaren. Hiermee past de app het trainingsschema weer aan. Fontys Sporthogeschool en 2M Engineering hebben samen de app ontwikkeld en ze gaan nu met Energy Lab (onder meer ontwikkelaars van ‘Hardlopen met Evy’) verkennen hoe ze de app kunnen doorontwikkelen en op de markt kunnen brengen.

Steven_Vos

InspiRun is een hulpmiddel voor de groep die Vos ‘beroepsactieven’ noemt. De app helpt hen de juiste keuzes te maken want deze groep “heeft het druk en wil van alles”. “Als ze gaan sporten dan willen ze ook meteen het maximale. En dat is niet altijd verstandig.” Vos merkt dat als iemand onvoldoende getraind een halve marathon rent, sneller geblesseerd raakt en dan helemaal afhaakt.

Het gaat in zijn leerstoel om ‘Vitality’, duurzaamheid, in het gezond sporten en bewegen en dat wil hij voor alle leeftijdsgroepen bereiken. Zo ligt voor jongeren de nadruk op “plezier in bewegen te krijgen en te houden”. Hoe houd je de motivatie bij kinderen vast en hoe motiveer je kinderen om te bewegen? Vos zoekt hierbij in zijn lectoraat bij Fontys Sporthogeschool en zijn leerstoel bij de TU/e naar oplossingen als een actief schoolplein of een andere vorm van gymles.

Voor de “beroepsactieven”, een andere grote leeftijdsgroep, is het zitgedrag ook een probleem. “Zitten is ons aangeleerd, het hoort bij onze cultuur. Als je staat lijkt het alsof je niets doet. Zitten aan de pc geeft het beeld dat er wordt gewerkt”, legt Vos uit. Dat zitten ongezond is, is al langer bekend. Maar hoe verander je dit gedrag? Vos gaat het uitzoeken.

Ook voor senioren vindt Vos het belangrijk dat “zij sociaal actiever worden en daardoor meer bewegen”. Mensen aan het wandelen krijgen met als doel dat ze ergens koffie gaan drinken met een stuk appeltaart. “Nou kun je zeggen, dat gebak is dan weer ongezond. Maar dat stuk bewegen is zeer waardevol.”

Vos (1976) is sociaal psycholoog en promoveerde in de bewegingswetenschappen. Sinds 2012 is hij lector op het lectoraat ‘Move to Be’ bij Fontys Sporthogescholen in Eindhoven. Zijn leerstoel aan de TU/e is nieuw en ontstaan vanuit de samenwerking met Fontys Sporthogeschool rondom de marathon van Eindhoven. Zowel binnen de TU/e als erbuiten is Vos de verbinder van sportonderzoek voor de ongeoefende sporter. Naast de samenwerking met Fontys is er samenwerking met onder andere de KU Leuven en de Universiteit Utrecht.  De leerstoel vormt de connectie tussen het toegepaste onderzoek vanuit ‘Move to Be’ en de fundamentele wetenschap van de TU/e.